על שינוי דפוסים, התמדה, משמעת עצמית, וסדר יום.

על שינוי דפוסים, התמדה, משמעת עצמית, וסדר יום.

וכיצד לשנות את הדפוסים האוטומטיים?

 

חברים וחברות יקרים ויקרות!  שותפים לדרך…
מה שלומכם ושלומכן היום?

יובל, דוד, ואחרים ביקשו שאכתוב על שינוי הרגלים, התמדה, ודברים רלוונטיים נוספים. אלה נושאים שמעסיקים את כולנו, וכמעט כולנו מתקשים בהם. לכן אני רוצה לכתוב על כך היום. זהו מאמר קצת ארוך, אך מאוד ברור, מפורט, וחשוב! וגם מעשי (:

במאמר הזה אני אסביר:

1. מהם הדפוסים האוטומטיים ומדוע יש לנו אותם.
2. הדפוסים האוטומטיים במוח.
3. כיצד נוצרים דפוסים אוטומטיים (הרגלים) במוח?
4. היווצרות דפוסים אוטומטיים ואמונות בילדות.
5. כיצד משנים דפוסים במוח הגמיש?
6. טיפים ונקודות חשובות בתהליך שינוי הדפוסים האוטומטיים.
7. מהי התמדה ומדוע אנשים מתקשים להתמיד?
8. איך ליצור התמדה?
9. איך לאמן ולחזק את כוח הרצון והמשמעת העצמית?
10. החשיבות הגדולה של סדר יום קבוע (אך גמיש)!

אז נתחיל בשאלה:

מהם דפוסים אוטומטיים ומדוע יש לנו אותם?

לכולנו יש דפוסים אוטומטיים, שניתן לקרוא להם גם הרגלים. לא קיים אדם שאין לו הרגלים או דפוסים אוטומטיים. פשוט כי ככה המוח שלנו עובד, ויש לכך סיבה, כפי שתיכף אסביר.

מהם דפוסים אוטומטיים?

דפוס אוטומטי (או הרגל) הוא פעולה שמתבצעת באופן אוטומטי ומבלי שניתן לה תשומת לב או שנצטרך להשקיע מחשבה ומאמץ מנטלי על מנת לעשות אותה. היא מתרחשת כמו מעצמה.

חשוב לציין שיש שתי קטגוריות של דפוסים אוטומטיים:

1. דפוסי חשיבה אוטומטיים.
2. דפוסי התנהגות אוטומטיים.

דפוסי החשיבה האוטומטיים הם מחשבות שעולות בנו באופן אוטומטי וללא שנבחר בהם באופן מודע. הן עולות בנו והמוח מייצר אותן ללא כל שליטה מצידנו. הן עולות מעצמן, ולכן אני קורא להן מחשבות אוטומטיות.

מחשבות אוטומטיות יכולות להיות בכל נושא ותחום. אלה יכולות להיות מחשבות אוטומטיות של:

  • פחד ודאגה. פחד בריאותי או פחד כלכלי או כל פחד אחר.
  • דימוי עצמי ירוד, ערך עצמי נמוך.
  • ביקורת עצמית או ביקורת על אחרים.
  • תסריטים קטסטרופליים ושליליים. קשור כמובן לדפוס פחד/דאגה.
  • כעס. כעס על עצמנו, כעס על ההורים, החברים, בן/בת הזוג, הילדים, אלוהים…
  • אשמה. קשור כמובן לדפוס הדימוי העצמי הנמוך.

 

במסגרת דפוסי חשיבה אוטומטיים קיימת תת קטגוריה של פרשנות. פרשנות שאנחנו נותנים לדברים. אנחנו כל הזמן מפרשים ונותנים פרשנויות לדברים, מבלי שאנחנו מודעים לכך. אנחנו לא שמים לב שאנחנו כל הזמן מפרשים את מה שקורה. אנחנו מפרשים, כלומר מספרים לעצמנו סיפור כלשהו, ואנחנו מאמינים לפרשנות הזאת ובטוחים שזאת האמת.

אלה הפרשנויות האוטומטיות. כל אחד והדפוסים שלו של פרשנויות.

 

מדוע אנחנו צריכים דפוסים אוטומטיים?

תארו לכם שאתם קמים בבוקר וכל פעולה שאתם רוצים לעשות, אתם צריכים לעשות אותה כאילו זו הפעם הראשונה שאתם עושים אותה. זה יהיה מאוד מאוד מסורבל וקשה!

למשל, פעולה יומיומית פשוטה כמו להתלבש ולשרוך את שרוכי הנעליים. ללא דפוס אוטומטי לפעולות האלה, הייתם צריכים ללמוד כל בוקר מחדש כיצד להתלבש וכיצד לשרוך את הנעליים שלכם. זה היה מאוד מאתגר ולוקח המון זמן כל בוקר…

או להכין סלט.
או לבשל משהו.
או לנהוג במכונית.
או להשתמש במחשב.

אתם מבינים. ללא הדפוסים האוטומטיים לא היינו יכולים לתפקד. כל דבר היינו צריכים ללמוד מחדש כל פעם. כל פעולה פשוטה הייתה לוקחת לנו המון זמן ומאמץ. והיינו גם טועים כל הזמן ונחבלים ונפצעים הרבה.

זאת הסיבה מדוע יש לנו דפוסים אוטומטיים. הם מאפשרים לנו להתקיים בביטחה ולתפקד בעולם בו אנו חיים ולעשות את מה שאנחנו עושים. ללא דפוסים אוטומטיים החיים היו די כאוטיים.

אז עכשיו כשהבנתם מהם דפוסים אוטומטיים ומדוע אנחנו זקוקים להם, אני רוצה להסביר על כיצד דפוסים אוטומטיים נוצרים במוח שלנו.

 

דפוסים אוטומטיים (הרגלים) והמוח.

דפוסים אוטומטיים מיוצגים במוח כמסלולים עצביים. במוח נמצאים מליארדי תאי עצב ולכל תא עצב יש מאות ואו אלפי שלוחות עצביות ,הנקראות אקסונים או דנדריטים (Axons and Dendrites).

כאשר מספר תאי עצב מחוברים ביניהם על ידי השלוחות האלה, נוצר מעין מסלול עצבי, מסלול של כמה תאי עצב. וכאשר המסלול הזה פועל, אז נוצרת מחשבה או פעולה, או עולה זיכרון. זה באופן פשטני אופן הפעולה של המוח.

דפוסים אוטומטיים מיוצגים במוח על ידי מסלולים עצביים חזקים ועבים, מסלולים עצביים דומיננטיים. ככל שהדפוס האוטומטי חזק יותר ופועל יותר פעמים במהלך היום, כך המסלול העצבי שמייצג אותו יהיה גם הוא יותר חזק ודומיננטי.

למשל, אם יש לנו דפוס חשיבה של דאגה בריאותית, והמחשבות האלה עולות לנו הרבה פעמים כל יום, אז המסלולים העצביים במוח שמייצגים ומייצרים את המחשבות האלה יהיו חזקים ודומיננטיים מאוד.

או אם אנחנו עובדים הרבה עם המחשב ונמצאים הרבה שעות מול המחשב, אז המסלולים העצביים במוח שקשורים לעבודה במחשב ולפעולות במחשב יהיו חזקים ודומיננטיים.

הבנתם את הרעיון (:

דפוס אוטומטי הוא כמו תוכנה או אפליקציה במוח שלנו. ובמוח יש הרבה תוכנות/אפליקציות, גם של חשיבה וגם של פעולה.

הדפוסים האוטומטיים נמצאים במוח בתת המודע. התת מודע הוא החלק הלא מודע של המוח ושם נמצאת העוצמה הגדולה של המוח. לקריאת מאמר שלי על כוחו של תת המודע לחצו כאן.

 

כיצד נוצרים דפוסים אוטומטיים, הרגלים, בתוך התת מודע במוח?

דפוסים אוטומטיים, הרגלים, נוצרים במוח, בתוך התת מודע, על ידי חזרתיות.

כן, זה כל כך פשוט.

החזרתיות היא שגורמת לדפוס אוטומטי חדש להיווצר.

כל מחשבה או פעולה שתחזרו עליה שוב ושוב הרבה פעמים, תהפוך לאחר זמן מה לדפוס אוטומטי במוח ובתוך תת המודע. בין אם זו מחשבה כמו "אני אוהב את עצמי" ובין אם זו פעולה כמו קפיצה על חבל.

כאשר אנחנו חוזרים על מחשבה מסויימת שוב ושוב, המסלול העצבי שמייצג אותה במוח יילך ויתחזק, עד שהוא יהפוך להיות מסלול חזק ודומיננטי, ולמעשה יהפוך לדפוס אוטומטי. ואז המחשבה תלך ותעלה יותר ויותר מעצמה, כי היא תהפוך להיות מחשבה אוטומטית. והיא גם תהפוך להיות יותר מוכרת וטבעית לכם.

כלומר, אם בהתחלה אתם תרגישו מוזר ומלאכותי לומר את המשפט, אז כאשר המסלול העצבי יתחזק וייווצר דפוס אוטומטי, אתם תרגישו הרבה יותר נוח ומוכר עם המחשבה הזאת. תרגישו שהיא יותר נכונה ואמיתית.

וזה נכון לגבי כל מחשבה, בין אם "אני אוהב את עצמי" או "אני חרה של בן אדם". למוח לא אכפת. הוא נייטרלי. מבחינת המוח כל המחשבות זהות, ואין מחשבה חיובית או שלילית. מהבחינה הזאת המוח הוא כמו מחשב.

וכך גם עם כל פעולה שתחזרו עליה שוב ושוב. גם כאן, המסלולים העצביים שקשורים לאותה פעולה יילכו ויתחזקו, עד שזה ייהפך לדפוס אוטומטי בתוך התת מודע. וככל שתחזרו על הפעולה והמסלולים העצביים יילכו ויתחזקו, כך אתם תבצעו את הפעולה באופן טוב וחלק יותר.

למעשה, על ידי חזרתיות, אימון, ותרגול, אנחנו יכולים להשתפר בכל פעולה ובכל מיומנות. זה נכון לגבי קפיצה על חבל, נהיגה, רכיבה על אופניים, או כל פעולה אחרת.

 

היווצרות מסלולים עצביים דומיננטיים (דפוסים אוטומטיים) בילדות.

בילדות המוח נמצא במצב היפנוטי. מבלי להיכנס לכך לעומק, המשמעות של כך היא שהמוח הינו כמו מכשיר הקלטה, וקולט וסופג עמוק כל מה שקורה מסביב. כך, מה שההורים אומרים ועושים, מה שהמשפחה הקרובה אומרת ועושה, ואופן הדיבור – כל אלה נקלטים עמוק במוח היפנוטי הילדי.

לכן בילדות הדברים שאנחנו חווים נחרטים עמוק עמוק בתוך המוח והתת מודע. ולכן בילדות נוצרים המסלולים העצביים הכי חזקים ודומיננטיים, כמו גם האמונות העמוקות שלנו, על עצמנו, על אחרים, ועל העולם.

ילד ששומע כל הזמן מאחד ההורים או משניהם "אתה לעולם לא תצליח" או "תפסיקי לאכול, את כבר מספיק שמנה" או "העולם מסוכן, צריך תמיד להיזהר!" יפנים עמוק בתוכו את האמונות האלה, ובמוח שלו ייווצרו מסלולים חזקים ועמוקים של המחשבות האלה בכל מיני ווריאציות וגוונים.

כילדים אנחנו לא מודעים לתהליך הסמוי הזה שמתרחש בתוך המוח שלנו. וכאשר נגיע לבגרות, המסלולים העצביים האלה במוח שלנו ייצרו כל הזמן את המחשבות האוטומטיות האלה, ואנחנו נחשוב שזאת האמת, כי זה מה שאנחנו מכירים מרגע שנולדנו.

אנחנו מזדהים לגמרי עם המחשבות האוטומטיות שהן תוצאה של התכנות העמוק שעברנו בילדות שלנו.

מחשבות אוטומטיות כגון "אני אף פעם לא אצליח!" או "איזה שמנה אני, אף אחד לא ירצה אותי ככה" או "למה הוא נחמד אליי? מה הוא זומם?" הופכות להיות המחשבות הדומיננטיות, והאדם מאמין להן לגמרי, משוכנע שזו אכן האמת.

אך זו כמובן אינה האמת. זה רק התכנות העמוק שנוצר במוח ובתת המודע בילדות.

בסדנה האינטרנטית שלי ללימוד היפנוזה עצמית אני מסביר את הנושא הזה לעומק. לפרטים על הסדנה האינטרנטית לחצו כאן.

עד כאן היה רקע חשוב. עכשיו הגענו סופסוף לתכלס:

 

איך יוצרים שינוי בדפוסים האוטומטיים שמנהלים אותנו?

אז איך ניתן לשנות את הדפוסים האוטומטיים ששולטים בנו וליצור במוח דפוסים חדשים לפי מה שאנחנו בוחרים רוצים עכשיו כאנשים בוגרים ומודעים?

אם הדפוסים האוטומטיים הישנים שנוצרו בילדות שלנו הינם כה עמוקים וחזקים, האם בכלל ניתן לשנות אותם??

התשובה היא כמובן שכן!

וזאת בזכות גמישותו המופלאה של המוח שלנו. המוח הינו גמיש באופן מדהים, והגמישות הזאת קיימת בכל גיל אצל אדם בריא, גם בגיל 100 ויותר!

הגמישות של המוח היא שמאפשרת לנו ללמוד דברים חדשים, בין אם זה מילה חדשה, מיומנות חדשה, או צורת התנהגות חדשה. ללא גמישות המוח לא היינו יכולים ללמוד שום דבר חדש.

 

אז איך יוצרים שינוי בדפוסים האוטומטיים?

אני אתאר כאן את השלבים הנחוצים בכדי להשתחרר מדפוס אוטומטי ישן וחזק וליצור דפוס חדש אותו אנחנו רוצים ליצור:

1. בחירת הדפוס האוטומטי אותו אנחנו רוצים לשנות.

עד כמה שזה נראה טריוויאלי וברור מאליו, זהו צעד קריטי וחשוב. אנחנו צריכים להגדיר באופן מדוייק מהו הדפוס האוטומטי אותו אנחנו רוצים לשנות. זה יכול להיות כל דפוס שהוא ובכל נושא ותחום. זה יכול להיות דפוס מחשבה או דפוס התנהגות.

למשל דפוס מחשבה של ביקורת עצמית.
או דפוס מחשבה של דאגה ופחד.
או דפוס התנהגותי של ללכת לישון מאוחר.
או דפוס התנהגותי של אכילה בשעת לילה מאוחרת.

 

2. בחירת והגדרת הדפוס החדש הרצוי.

אחרי שהגדרנו מה הדפוס האוטומטי אותו אנחנו רוצים לשנות, אנחנו חייבים להגדיר ולבחור את הדפוס החדש שיחליף את הדפוס הישן. ללא אלטרנטיבה, הדפוס הישן ימשיך לשלוט בנו. אנחנו חייבים ליצור במוח מסלול עצבי חדש שמייצג את הדפוס החדש אותו אנחנו רוצים.

חשוב להגדיר את הדפוס החדש באופן מדוייק!

וחשוב להגדיר אותו בלשון חיובית.

כלומר לא "אני לא מבקר את עצמי" אלא " אני מקבל את עצמי. אני אוהב את עצמי!"

לא "אני לא דואג ולא פוחד" אלא "אני רגוע וחש ביטחון תמיד" או "אני רגוע ואני שולט ברוגע שלי!"

לא "אני לא הולך לישון מאוחר" אלא "אני הולך לישון בין עשר לאחת עשרה!"

לא "אני לא אוכל מאוחר" אלא "אני מסיים לאכול בשעה שבע בערב!"

חייבים להגדיר את הדפוס החדש באופן ברור וחיובי כדי שבמוח תיווצר תמונה ברורה של מה שאנחנו רוצים.

 

3. יצירת הדפוס החדש בדמיון.

כשלב מקדים וראשוני אני ממליץ ליצור את הדפוס החדש במוח באמצעות הדמיון. הדמיון הינו כלי עוצמתי כאשר משתמשים בו נכון.

המוח אינו מבדיל בין מציאות לבין דמיון, וכאשר אנחנו מדמיינים את עצמנו כמו שאנחנו רוצים להיות (למשל חש רגוע ונינוח גם בסיטואציות מאתגרות. או הולך לישון בעשר וחצי בערב למרות הדחף להישאר ער מאוחר יותר), אז במוח נוצרת תמונת מציאות חדשה ונוצרים מסלולים עצביים חדשים שתואמים את מה שאנחנו רוצים ליצור בעצמנו.

השימוש בדמיון מסייע לחזק את הדפוס החדש וככה השינוי יתרחש באופן מהיר וקל יותר.

 

4. יישום הדפוס החדש בפועל.

השלב האחרון הוא לבצע את מה שהגדרנו שאנחנו רוצים ליצור במוח ובעצמנו. ללא השלב הזה השינוי לא יתרחש ולא יקרה. בשלב הזה אנחנו צריכים "להכריח" את עצמנו ליישם את הדפוס החדש. אנחנו צריכים "להכריח" את עצמנו לחשוב או להתנהג בהתאם לדפוס החדש שאנחנו רוצים ליצור. אין קיצורי דרך.

ככל שנחזור על הדפוס החדש יותר פעמים, כך הוא ייווצר ויתחזק מהר יותר וחזק יותר במוח ובעצמנו!

תזכרו – החזרתיות היא שיוצרת את הדפוסים האוטומטיים.

 

טיפים ונקודות חשובות בתהליך שינוי הדפוסים האוטומטיים.

1. שינוי הוא תמיד תהליך.

כל שינוי הינו תהליך, וחשוב לזכור את זה על מנת שלא נתאכזב ונתייאש.

שינוי דפוסים לעולם לא קורה בבת אחת בין רגע. זה אמנם עקרונית אפשרי, אך לרוב זהו תהליך.

 

2. בתהליך השינוי תמיד יהיו "נפילות".

בתהליך השינוי צפוי שיהיו נסיגות ו"נפילות". ככה זה, וזה חלק טבעי בתהליך. גם בטבע, בכל התהליכים בטבע, יש עליות וירידות ויש תנודתיות.

אז כאשר תהיה לכם "נפילה" ונסיגה כביכול, תזכרו ותזכירו לעצמכם שזה בסדר ושזה חלק מהתהליך.

גם בדרך לאילת יש עליות וירידות, אך בסוף מגיעים… (:

 

3. התנגדויות.

בכל תהליך שינוי יהיו לכם ויעלו בכם התנגדויות. זה בלתי נמנע. כי הדפוסים האוטומטיים הישנים הינם חזקים ועמוקים ואתם כל כך מזדהים איתם. הם מה שאתם מכירים, והם הדבר המוכר. וכל שינוי הינו מפחיד, גם אם זה שינוי לטובה.

לכן תמיד יעלו בכם התנגדויות.

התנגדות עשויה לבוא לידי ביטוי בהרבה צורות. למשל, המוח שלכם ימציא סיבות מאוד משכנעות מדוע אתם לא זקוקים לשינוי הזה, ולמה למעשה טוב יותר עם הדפוס הישן. ועוד כל מיני מחשבות התנגדות אחרות.

ההתנגדויות עשויות להיות מאוד מבלבלות ומשכנעות. כי ככה המוח שלנו פועל. אז אתם צריכים לדעת ולהיות מודעים לכך שיעלו בכם התנגדויות, ושגם זה חלק טבעי מתהליך השינוי.

תלמדו לזהות את ההתנגדויות האלה, ולהזכיר לכם מה אתם באמת רוצים. זה יחזק אתכם מול ההתנגדויות. ככל שתתקדמו בתהליך ההתנגדויות יילכו וייחלשו, עד שהן ייעלמו לגמרי.

 

4. להמשיך, להמשיך, להמשיך.

מה שחשוב הוא להמשיך.

להמשיך ליצור ולחזק את הדפוס החדש, גם בדמיון וגם בפועל, במציאות.

אם היתה לכם "נפילה" אז תחזירו את עצמכם לדרך ולדפוס החדש.

 

5. קחו כל יום בנפרד.

זה מאוד מסייע לקחת כל יום ביומו, כל יום בנפרד. ככה אנחנו עושים איפוס, רסט, בלילה, ולא סוחבים ליום הבא את מה שהיה היום. זה עוזר במיוחד אם יש לכם "נפילה". עשו רסט בלילה כשאתם הולכים לישון. תגידו לעצמכם "מחר יום חדש! מחר אני אהיה יותר מדוייק וחזק!". ותדמיינו את עצמכם עם הדפוס החדש.

 

6. הירדמות נכונה.

זמן ההירדמות הוא זמן יקר ערך. בזמן ההירדמות המוח נמצא במצב היפנוטי וקל יותר לחזק בתוך התת מודע את מה שאנחנו רוצים. לכן, כאשר אתם במיטה לקראת השינה, בתהליך ההירדמות, תשתמשו במשפט שמייצג את הדפוס החדש, ותדמיינו את התמונה שלכם בדפוס החדש. תירדמו עם המשפט ועם התמונה…  זה מאוד יעיל ועוצמתי!

 

מהי התמדה ומדוע אנשים מתקשים להתמיד?

 

7. התמדה.

התמדה הינה חשובה והכרחית בכל דבר שאנחנו רוצים לשנות ולהצליח. ללא התמדה לא נגיע לשום מקום.

התמדה אמיתית נמדדת דווקא בזמן "נפילה". הנפילה עצמה אינה אומרת שאתם אינכם מתמידים, מכיוון שנפילות הן חלק מהתהליך של השינוי. התמדה נמדדת בחזרה שלנו לעשיה הנכונה לאחר הנפילה.

התמדה לאורך זמן היא התמדה למרות "נפילות". אנחנו שוב ושוב מחזירים את עצמנו לעשיה הנכונה ולדפוס החדש, למרות ה"נפילות". זאת התמדה אמיתית.

למשל, החלטתם ללכת לחדר כושר שלוש פעמים בשבוע. אתם מתמידים בכך כבר מספר שבועות, ואתם מרוצים מעצמכם. אך אז קורה משהו שזורק אתכם מהפוקוס, או סתם התעייפתם, ובמשך שבוע ואולי שבועיים אתם לא הולכים לחדר הכושר.

אתם מרגישים ייאוש. מחשבות שליליות על עצמכם עולות בכם, כמו "אני אף פעם לא אצליח" או "איזה דפוק אני"… 

אך למעשה, ה"נפילה" הזו היא חלק מתהליך השינוי ויצירת הדפוס החדש. וזה תמיד ככה. אנחנו הרי בני אדם, לא רובוטים (עדיין…).  אז אם אתם מאמינים למחשבות האוטומטיות השליליות האלה, אתם עלולים להרים ידיים ולהפסיק לנסות.

אך אם תדעו שזה חלק מהתהליך ושזה בסדר, ותחזירו את עצמכם לפעילות בחדר הכושר, אז אתם מחזקים ככה את הדפוס החדש שאתם רוצים ליצור.

זוהי התמדה אמיתית!

 

הרבה אנשים מתייאשים לאחר שהיתה "נפילה", ואינם יודעים שהנפילה היא חלק טבעי מתהליך השינוי. אז תלמדו לקבל את הנפילות באהבה כחלק מהתהליך.

למעשה, עצם קיום ה"נפילות" מראה על השינוי שאתם עושים!!

אז אנחנו יוצרים התמדה לאורך זמן בכך שאנחנו חוזרים שוב ושוב לדפוס החדש שאנחנו רוצים ליצור ולחזק בעצמנו.

 

תזכרו –

ברצף של התמדה תמיד יש "נפילות"!

 

עם הזמן וההתמדה, ה"נפילות" יילכו ויתמעטו, והן יהיו חלשות וקצרות יותר. זה תוצאה של השינוי שאתם יוצרים במוח ובתת המודע. זה תוצאה של השינוי במסלולים העצביים במוח שלכם.

אתם יוצרים ממש שינוי מבני במוח שלכם!!

 

איך לאמן ולחזק את כוח הרצון והמשמעת העצמית שלנו?

כוח רצון כמו גם משמעת עצמית הינם חשובים והכרחיים לצורך הצלחת שינוי דפוסים, ולמעשה חשובים לכל תחום ואספקט בחיים.

כוח הרצון ומשמעת עצמית הם קרובי משפחה, ואולי אפילו מילים נרדפות לאותו הדבר. וחשוב לדעת ולהבין שניתן לחזק את כוח הרצון והמשמעת העצמית שלנו.

כי משמעת עצמית זה גם בסך הכל דפוס והרגל.

וניתן לשנות את זה וליצור דפוס חדש של יכולת התמדה ומשמעת עצמית.

זה כמו שריר מנטלי שניתן לחזק אותו.

 

אז איך אפשר לחזק את כוח הרצון והמשמעת העצמית?

לצורך חיזוק המשמעת העצמית (וכוח הרצון, ויכולת ההתמדה) אנחנו צריכים לפעול גם במישור הקוגניטיבי המנטלי, וגם במישור המעשי הקונקרטי. שניהם חשובים.

 

1. המישור הקוגניטיבי-מנטלי.

כאן אנחנו צריכים לעשות עבודה על מנת לשנות את האמונה שלנו על עצמנו.

מאמונה כמו "אין לי משמעת עצמית" או "אני לא מסוגל להתמיד" ל- "אני חזק ויש לי כוח רצון חזק!"

מאמונה "אני אף פעם לא אצליח" ל- "אני יכול להצליח בכל דבר שארצה!"

מאמונה "אני חלש" ל- "אני חזק!"

נכון – המשפטים החדשים האלה מעוררים בכם התנגדות. כי אתם רחוקים ממה שהם אומרים. אך תזכרו שככה זה תמיד בכל שינוי: בהתחלה הדפוס החדש (או האמונה החדשה) נראים לכם זרים ומנוכרים. אתם תרגישו שזה מלאכותי ושאתם "משקרים" לעצמכם. אך זה רק בגלל התכנות העמוק שנוצר בכם אי שם בילדות.

הדפוס הישן המוכר הוא לא האמת – הוא פשוט מוכר לכם ואתם מזוהים איתו.

עכשיו אתם יוצרים במוח ובתת המודע שלכם דפוס חדש, תכנות חדש, שאתם בוחרים באופן מודע. ועם הזמן האמונה החדשה הזאת תלך ותהיה יותר ויותר מוכרת וטבעית לכם, והיא תלך ותתממש יותר ויותר בכם ובחיים שלכם!

תנסחו את האמונה החדשה באמצעות שניים-שלושה משפטים קצרים וחזקים (בלשון החיובי).

תכתבו את המשפטים על דף ושימו את זה ליד המיטה שלכם.

המשפטים האלה הם עכשיו המנטרה שלכם.

תגידו אותם לעצמכם, בלב, בכל הזדמנות. תגידו אותם לעצמכם בלב כל פעם שעולה המחשבה הישנה. ובאמצעות החזרתיות תיצרו מסלולים עצביים חדשים במוח ותיצרו בעצמכם אמונה חדשה. ככה אתם יוצרים שינוי עמוק בעצמכם ובאמונות שלכם.

 

תזכרו – המוח הוא כמו מחשב. מה שתתכנתו לתוכו זה מה שתהיו.

תזכרו – המוח הינו נייטרלי. הוא לא מבחין בין חיובי לשלילי.

תזכרו – אתם נמצאים מעל למוח, ואתם יכולים לתכנת במוח שלכם כל מה שאתם בוחרים!

 

2. המישור המעשי הקונקרטי.

גם במישור המעשי אתם צריכים לפעול. כי אחרת הכל יישאר בראש…

כדי לחזק את כוח הרצון והמשמעת העצמית שלכם אתם צריכים לאמן את עצמכם. ממש כפי שמתאמנים בכל דבר שרוצים להשתפר בו, בין אם זה ריצה או רכיבה על אופניים, נגינה על כלי נגינה, או שפה חדשה. גם את שריר כוח הרצון אנחנו צריכים לאמן על מנת לחזק אותו.

על מנת לחזק את השרירים שלכם אתם הולכים לחדר כושר או עושים פעילות גופנית אחרת. כדי לחזק את כוח הרצון והמשמעת העצמית אתם צריכים לעשות תרגילים במשמעת עצמית.

 

מה זאת אומרת תרגילים במשמעת עצמית?

זה אומר לקבוע איזהו תרגול מסויים שאתם רוצים לעשות. זה יכול להיות כל דבר שיחסית קשה לכם לעשות ולהתמיד בו. למשל:

  • תרגול של חמש-עשר דקות נשימות עמוקות ביום.
  • לעשות כל יום 15 דקות של פעילות גופנית.
  • לקום מוקדם בבוקר.
  • לקרוא כל יום חצי שעה.
  • ללמוד שפה שאתם רוצים ללמוד, כל יום רבע שעה.
  • להתקשר כל יום לחבר/קרוב שזקוק לתמיכה.

 

או כל דבר אחר.

אתם קובעים מה הדבר עליו אתם רוצים לאמן את המשמעת העצמית שלכם.

תעשו את זה תקופה, ואז תחליפו תרגיל.

המטרה כאן היא לגרום לעצמכם לעשות משהו שקשה לכם להתמיד בו – ולהתמיד.

לצורך הצלחה בתרגיל תעשו שימוש בכלים שנתתי למעלה, ושתיכף אתן בהמשך. זה יעזור לכם להצליח.

בתרגיל הזה אתם גם מחזקים את המשמעת העצמית, ואתם גם מתחילים ליישם דברים שעד כה לא כל כך הצלחתם.

 

תזכרו שיהיו לכם "נפילות" וזה בסדר, זה חלק מהתהליך. פשוט תחזירו את עצמכם שוב ושוב לאימון ולדרך הנכונה.

עם הזמן תוכלו לבחור תרגילים קשים ומאתגרים יותר. זאת מכיוון שכוח הרצון והמשמעת העצמית שלכם הולכים ומתחזקים!

 

החשיבות הגדולה של סדר יום קבוע (אך גמיש)!

אי אפשר לדבר על משמעת עצמית וכוח הרצון מבלי לומר משהו על סדר היום. סדר היום הינו בעל חשיבות עצומה אם אנחנו רוצים להצליח, כמעט בכל דבר. סדר יום הינו הכרחי אם אתם רוצים להצליח להתמיד בדברים מסויימים.

ללא סדר יום יחסית מובנה וקבוע אנחנו הולכים לאיבוד.

ללא סדר יום מובנה יש נטייה למרוח את הזמן. והזמן עובר מהר…

אם אין סדר יום קבוע יחסית, אנחנו נתפתה ללכת לישון מאוחר, נקום מאוחר, נסחוב עייפות לאורך היום, ונכנס בקלות למעגל לא בריא של עייפות וחוסר פוקוס. האכילה שלנו תהיה לא מסודרת וכאוטית, ולמעשה כל אספקט בחיינו עשוי להיות מבולגן וכאוטי.

סדר יום מובנה הינו קריטי אם אתם רוצים להצליח להתמיד בדברים מסויימים!

במיוחד חשובים הבוקר והערב.

חשוב במיוחד לעשות סדר פעולות יחסית מובנה וקבוע בשעות הבוקר, וכך גם בשעות הערב ולקראת השינה.

אלה העקרונות החשובים בתכנון סדר היום שלכם:

 

1. שעת השכמה קבועה יחסית.

המלצה: סביב שש בבוקר.

שעת השכמה קבועה (יחסית) הינה חשובה בהרבה מובנים. היא תתרום לשינה טובה ועמוקה, תסדיר את השעון הביולוגי שלכם, ותייצב את סדר היום שלכם.

ללא שעת השכמה קבועה לא יהיה לכם סדר יום קבוע. זה הצעד הראשון וההכרחי בבניית סדר יום מוצלח.

 

2. שעת הליכה לישון קבועה יחסית.

המלצה: עשר – אחת עשרה בלילה.

בדיוק כמו שעת הקימה בבוקר, גם שעת ההליכה לישון הינה חשובה והכרחית. כי אם אתם הולכים לישון מתי שבא לכם, למשל באחת בלילה, אז יהיה לכם קשה לקום בשעה שקבעתם לעצמכם, וסדר היום שלכם לא יתקיים.

בנוסף, הליכה לישון בשעה יחסית קבועה ולא מאוחר מאוד הינה חשובה לצורך שינה איכותית וטובה ולצורך הסדרת השעון הביולוגי.

 

3. סדר הפעולות המדוייק שלכם בשעה הראשונה לאחר הקימה בבוקר.

המלצה:

  • התארגנות בוקר מהירה – שירותים, צחצוח שיניים, וכו'.
  • תרגול של 5-20 דקות של מדיטציה או נשימות עמוקות או היפנוזה עצמית.
  • יציאה לשמש הבוקר לכמה דקות, או צפייה בשמש העולה מבעד לחלון (אך לא דרך זכוכית!).
  • פעילות גופנית קצרה אך מאומצת. 10-20 דקות.
  • אופציונלי: כתיבה. דפי בוקר, מטרות להיום, כל כתיבה אחרת או כל יצירה אחרת.

 

4. סדר הפעולות בשעות הבוקר הבאות.

חשוב להגדיר גם מה עושים בשעות הבוקר שלאחר שעת הבוקר הראשונה.

אצל חלקכם זה יהיה יציאה לעבודה להמשך היום, או התחלת העבודה מהבית. אך אם אתם לא עובדים כרגע או שהינכם עצמאים וגמישים עם הזמן, אז חשוב לתכנן את שעות הבוקר או חלקן ומה עושים בהם.

אפשר לעשות תכנון של שעות הבוקר כך שכל שעה זו משבצת זמן בה אתם עושים משהו אחר.

אני ממליץ לכתוב את סדר היום על דף כדי שהוא יהיה זמין וברור.

 

6. תכנון שעות הערב.

חשוב להגדיר ולתכנן גם את שעות הערב. זאת מכיוון שבערב אנחנו בדרך כלל כבר יחסית עייפים, ואם לא הגדרנו לעצמנו סדר פעולות בערב אז בקלות אנחנו פשוט נמסמס ונמרח את הזמן הזה עד להליכה לישון.

בשעות הערב יתכן ותרצו להגדיר דברים כמו:

  • זמן עם הילדים, אם יש לכם ילדים בבית.
  • טלפונים לחברים או משפחה.
  • קריאת ספר.
  • צפייה בטלוויזה או במחשב. כדאי מאוד לתחום את זה בזמן, אחרת זה עלול לגלוש לכל הערב.
  • זמן לתרגול נשימות עמוקות או מדיטציה או היפנוזה עצמית.
  • זמן עם בן/בת הזוג.
  • התארגנות והליכה לישון.

 

6. זמן ההירדמות.

ההירדמות הינה חשובה וכדאי להכניס אותה לתוך סדר היום, ולהגדיר איך אתם רוצים להירדם ועם איזה מחשבות אתם רוצים להירדם. זה מאוד חשוב.

 

7. תכניסו לסדר היום את הדברים החשובים לכם.

חשוב שתכניסו לתוך סדר היום, גם בבוקר וגם בערב, את הדברים שיחסית קשה לכם להתמיד בהם אך שחשוב לכם להתמיד בהם. זה עוד יתרון של סדר יום מובנה.

למשל: תרגול נשימות עמוקות, פעילות גופנית, תזונה נכונה, יצירה.

 

8. גמישות בתוך סדר היום.

חשוב להכניס מידה מסויימת של גמישות לתוך סדר היום.

לפעמים תרצו להמשיך לנמנם קצת במיטה בבוקר. זה בסדר.

לפעמים תרגישו עייפים ותרצו לוותר על הפעילות הגופנית לאותו יום. זה בסדר.

לפעמים תרצו ללכת לישון מאוחר יותר. זה בסדר.

לפעמים יהיה איזה אירוע או תצאו לבילוי ותחרגו מסדר היום. וגם זה כמובן בסדר.

 

אך חשוב שמרבית הימים תשמרו על סדר היום שהגדרתם לעצמכם. אחרת הוא יילך ויתמוסס ותתקשו להתמיד בו.

 

תזכרו –

סדר יום קבוע ומובנה יוצר מסלולים עצביים בהתאם, במוח ובתת המודע!

כלומר, גם סדר היום יהפוך לדפוס ולהרגל.

וזאת המטרה: שסדר היום שלכם יתקיים כמעט ללא מאמץ מצדכם.

זה אחד היתרונות של סדר יום קבוע ומובנה – שנוצר הרגל ודפוס ולא צריך להשקיע הרבה אנרגיות לקיים אותו ולתמיד בו.

זה כוחו של הרגל! (:

אי אפשר להגזים בחשיבות של סדר יום מובנה וקבוע. אתם תעשו לעצמכם טובה ענקית אם תשבו ותגדירו ותכתבו את סדר היום שאתם רוצים ביומיום שלכם.

לקריאת מאמר מעמיק בנושא סדר היום לחצו כאן (:

 

וואוו… המאמר הזה יצא לי ארוך. אך כל מה שכתבתי כאן הינו חשוב.

אני מקווה שהגעתם עד כאן ומקווה שהמאמר תורם ועוזר לכם ולכן ליצור שינוי בעצמכם ובדפוסים האוטומטיים, ולחזק את המשמעת העצמית ויכולת ההתמדה שלכם.

ואני כמובן תמיד כאן לכל מי שזקוק לסיוע והכוונה…

ובינתיים תזכרו לנשום עמוק,
לראות את הטוב שיש לכם בחיים,
ולחייך הרבה…

באהבה,
תומר (:

*****

  • לפרטים על סדנת היפנוזה עצמית אינטרנטית לחצו כאן (:
  • לקריאת המאמר "היפנוזה עצמית לצורך ירידה במשקל" לחצו כאן (:

 

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “על שינוי דפוסים, התמדה, משמעת עצמית, וסדר יום.

    • ד״ר תומר סברון Post author

      שי היקר והאהוב תודה תודה!
      שמח מאוד לשמוע…
      באהבה, תומר (:

  1. רויטל שבתאי Reply

    אתה אלוף בדיוק כל הדברים שלמדתי מתומצתים)אבל לא ממש התעמקתי בהם מספיק(
    כתבתה נכון מאוד!!
    תמשיך להשפיע ולהפיץ את האור
    תודה רבה

    • ד״ר תומר סברון Post author

      רויטל היקרה והאהובה!
      תודה תודה!
      שמח מאוד לשמוע…
      באהבה, תומר (:

    • ד״ר תומר סברון Post author

      רבקה היקרה והאהובה!
      תודה תודה!
      באהבה, תומר (:

  2. דוד Reply

    תשמע אתה ממש טוב…מאמר חשוב ופרקטי…יש הרבה מה ללמוד ממך

    • ד״ר תומר סברון Post author

      דוד היקר והאהוב !
      בשמחה ובאהבה!
      שמח לשמוע שאתה נתרם מהמאמרים שלי.
      תומר (:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *