קפה וקפאין – טוב או לא טוב? בריא או לא בריא? כל מה שרצית לדעת על קפה

קפה וקפאין:

טוב או לא טוב? בריא או לא בריא?
כל מה שרצית לדעת על קפה.

 

חברים וחברות יקרים ויקרות! שותפים לדרך…
מה שלומכם ושלומכן היום?

במאמר זה אני אתייחס ואעמיק בסוגיית הקפה, וארחיב בנקודות הבאות:

1. מדוע קפה הינו כה פופולרי בכל העולם?
2. איך קפה מעורר אותנו?
3. האם קפה באמת ממכר?!
4. קורטיזול הוא לא רק הורמון לחץ!
5. כמות קפאין במשקאות ומזונות שונים.
6. הצד המואר והצד האפל של קפה: יתרונות וחסרונות.
7. האם קפה הינו בריא וטוב לנו?
8. אז כמה קפה כדאי לך לשתות?
9. מתי הכי טוב לשתות את הקפה שלך, ומתי לא מומלץ לשתות קפה – הפתעה כאן!
10. אז האם לשתות או לא לשתות (קפה)?

 

מדוע קפה הינו כה פופולרי?

הרבה אנשים פותחים את היום עם ספל קפה. למעשה, הרבה אנשים מתקשים להתחיל את היום ללא ספל הקפה שלהם. אולי גם אתה אחד מהם…

קפה הינו אחד המשקאות הפופולריים ביותר בעולם.

כל שנה נמכרים בעולם כמאה מיליון קילו פולי קפה. השוק העולמי של פולי קפה מוערך כ- 127 מיליארדי דולרים! קפה הינו אחד מהסחורות הנסחרות ביותר בעולם, ובשנת 1882 הוקמו בורסות ייחודיות לקפה בניו יורק ובלונדון.

כלומר, יש בכל סוגיית הקפה אינטרסים כלכליים עצומים שמשפיעים גם על רמת השיווק והמכירות של קפה. מפרסומות, דרך כתבות ממומנות, ועד למחקרים ממומנים. הכסף מניע את גלגלי הקפה בעולם.

בארץ, מוערך כי 80% מהאנשים שותים לפחות קפה אחד ביום, ושליש שותים יותר משלוש ספלי קפה ביום. צריכת הקפה הממוצעת לאדם בארץ עומדת על מעל 4 קילו קפה בשנה.

אחת הסיבות לפופולריות הרבה של קפה היא היותו תורם לתחושה טובה ועירנות אצל מרבית האנשים. סיבה נוספת היא היות הקפה ממכר. אם אנחנו רגילים לשתות קפה כל יום, יהיה לנו קשה להפסיק לשתות, ואם נפסיק אז קרוב לוודאי שנחווה סימפטומים של גמילה. עוד על כך בהמשך המאמר.

אך האם שתיית קפה הינה אכן טובה ובריאה?

או אולי שתיית קפה תורמת להגדלת הסיכון למחלות שונות ובעיקר ליצירת חוסר איזון הורמונלי ומטבולי בגוף?

בואו ניכנס לעובי הקורה… (:

 

איך קפה מעורר אותנו?

כדי להבין אם קפה הינו טוב ובריא או לא, אנחנו צריכים להבין קצת יותר לעומק מה בעצם הקפה עושה בגוף.

החומר שגורם לנו עוררות ותחושה טובה הוא כמובן הקפאין שנמצא בקפה. קפאין גורם מספר שינויים משמעותיים בגוף, מתוכם אני אציין שלושה עיקריים.

1. אדרנלין וקורטיזול.

ראשית, קפאין גורם להפרשה של אדרנלין וקורטיזול, ובכך הוא מפעיל את מערכת העצבים הסימפתטית, המערכת שיוצרת מצב של לחץ וסטרס בגוף, ולכן גורמת לעוררות ועירנות. כאשר המערכת הסימפתטית מופעלת אז רמת הסוכר בדם עולה, הלב פועם חזק ומהר יותר, ואנחנו חשים פרץ של אנרגיה.

 

2. אדנוזין.

מסלול נוסף דרכו קפאין דוחה עייפות ומעורר אותנו הינו דרך חומר הנקרא אדנוזין. אדנוזין הינו תוצר מטבולי שנוצר בגוף בזמן העירות, ואשר מצטבר במהלך היום. כאשר רמת האדנוזין מגיע לסף מסויים, אנחנו חשים עייפות ורצון לישון. דבר זה קורה בדרך כלל בשעות הערב.

בזמן השינה מתרחש תהליך הפוך בו הגוף מנקה את עודף האדנוזין, וכאשר אנחנו קמים בבוקר לאחר שנת הלילה אז רמת האדנוזין נמוכה ואנחנו חשים עירנות.

קפאין מתערב בפעולה הזאת של אדנוזין. המבנה של קפאין דומה למבנה של אדנוזין, והוא נקשר לקולטן שאליו אמור להיקשר אדנוזין, וכך הקפאין למעשה חוסם את פעולת האדנוזין. לכן אנחנו לא נחוש עייפות ונישאר עירניים יותר.

כלומר, למרות שבגוף אולי יש רמה גבוהה של אדנוזין, ואנחנו אמורים לחוש עייפות ורצון לישון, אנחנו לא נחוש עייפות, אלא נישאר עירניים. אפשר לומר שאנחנו "מרמים" את הגוף.

אך אי אפשר לרמות את הגוף באופן קבוע מבלי לשלם על כך מחיר כלשהו…

ומה המחיר?

על כך בהרחבה בהמשך המאמר.

 

3. דופמין.

מסלול נוסף דרכו קפאין גורם לנו עוררות ותחושה טובה היא שקפאין גורם לעליה ברמת הדופמין. דופמין הוא הורמון המוטיבציה, הורמון שגורם לנו לתחושה טובה ולמוטיבציה לפעולה. אז קפאין גם גורם לעליה בדופמין.

עכשיו כשהבנו כיצד קפה וקפאין גורמים לאפקט העוררות והתחושה הטובה, נעבור לשאלה האם קפה באמת ממכר, או שזה סתם מיתוס…

 

3. האם קפה אכן ממכר?

קפה הינו בהחלט ממכר. אמנם לא באותה חומרה כמו סמים ממכרים אחרים, אך הוא בהחלט יוצר התמכרות. המשמעות היא שקשה להפסיק לשתות קפה. ולהיפך, תהיה נטייה לשתות יותר קפה עם הזמן, כי השפעת הקפאין תלך ותפחת.

אחת הסיבות להיות הקפה ממכר הוא הדופמין. כפי שהזכרנו קפאין גורם לשחרור של דופמין ולתחושה טובה. וכאשר אנחנו שותים קפה באופן יומיומי קבוע אז עשויה להיווצר תלות בקפאין לצורך שחרור דופמין.

ואם נפסיק לשתות קפה אז רמת הדופמין תרד משמעותית ואנחנו נחוש סימפטומים של גמילה: כאבי ראש, עייפות, עצבנות, חוסר מוטיבציה, דיכאון קל, כאבים בגוף.

למרבה המזל הסימפטומים האלה של גמילה מקפה נמשכים בדרך כלל מספר ימים עד שבועיים, ואז המערכת ההורמונלית חוזרת לאיזון. כמובן שחומרת הגמילה תלויה בכמות הקפה שאתם שותים.

 

קורטיזול הוא לא רק הורמון לחץ! קפה וקורטיזול.

הזכרתי כבר שקפה, או יותר נכון קפאין, גורם לשחרור של קורטיזול, ולכן גורם לעליה ברמת הקורטיזול בדם ובגוף כולו.

 

מה המשמעויות של עליה זו ברמת הקורטיזול?

קורטיזול (Cortisol) מוכר בעיקר כהורמון לחץ (Stress Hormone) שהרמה שלו עולה כאשר יש סטרס כרוני. וזה אכן נכון. קורטיזול אכן הינו הורמון לחץ ורמה גבוהה קבועה אינה רצויה ואינה בריאה.

אך קורטיזול הינו הרבה יותר מאשר הורמון לחץ בלבד. קורטיזול הינו שחקן מרכזי בשעון הביולוגי של הגוף, ובמחזור העירות והשינה שלנו.

לקורטיזול יש מחזוריות יומית: הוא מגיע לשיא בשעת בוקר מוקדמת, 7-8 בבוקר, ואז הרמה שלו דועכת לאט עד למינימום בערך בחצות בלילה ואז הרמה שלו מתחילה לעלות, עד לשיא בבוקר.

קורטיזול הוא ההורמון שגורם לנו להתעורר בבוקר מלאי אנרגיות ומוכנים ליום חדש של פעילות. וכאשר רמת הקורטיזול יורדת בשעות הערב, האנרגיה שלנו יורדת והגוף מכין את עצמו לשנת הלילה.

כך המחזוריות היומית של קורטיזול מסייעת ומפקחת על המחזוריות היומית של הגוף כולו ושלנו.

 

אך מה קורה כאשר המחזוריות של קורטיזול יוצאת מאיזון?

מה קורה אם רמות הקורטיזול אינן גבוהות בבוקר?

או שהן נשארות גבוהות גם בשעות אחר הצהריים והערב?

כל אחד מהדברים האלה יגרום לשיבוש בשעון הביולוגי שלנו ובמחזור השינה שלנו, ועשוי לגרום עם הזמן לבעיית שינה: אינסומניה, קושי להירדם בלילה, קימה מוקדמת מידי, עייפות כרונית במהלך היום, ועוד…

 

זה יכול לקרות כמובן כאשר מישהו נמצא בלחץ כרוני, היות וקורטיזול הינו כאמור גם הורמון לחץ, והוא מופרש כתגובה לסטרס. אם האדם נמצא בלחץ מתמיד, שזה לא מצב טבעי, אז רמת הקורטיזול תישאר גבוהה כל הזמן, ולכך יהיו כל מיני השלכות שליליות על האיזון ההורמונלי ועל הבריאות בכלל.

אך גם קפה עשוי לגרום לחוסר איזון במחזוריות של קורטיזול וליציאה מאיזון.

זאת מכיוון שקפה כאמור גורם לעליה ברמת הקורטיזול. אז אם מישהו שותה 4-5 או יותר ספלי קפה כל יום, ושותה קפה בשעות אחר הצהריים והערב, אז הדבר עשוי לפגוע במחזוריות הטבעית של קורטיזול ולגרום ליציאה מאיזון הורמונלי, לרמה גבוהה של קורטיזול בשעות הערב, ולשינה לא טובה ולא מספקת.

יותר מכך, אם הדבר נמשך זמן רב, אז בלוטת האדרנל (הבלוטה שנמצאת מעל לכליה), שמייצרת את רוב הקורטיזול, תתעייף ויתפתח מצב של תשישות בלוטת האדרנל. במצב כזה האדם יחוש חוסר אנרגיות ועייפות כרונית. ואם הוא שותה קפה על בסיס קבוע, אז הוא עשוי לשתות עוד קפה בכדי להתעורר ולהישאר עירני, ודבר זה רק יחמיר יותר את המצב…

 

אז עכשיו אנחנו מבינים את ההשפעות של קפאין על קורטיזול, וכיצד עודף קפה עשוי לגרום לשיבוש במחזוריות היומית החשובה של קורטיזול ובכך לגרום לבעיות שינה ולעייפות כרונית ועוד בעיות בריאותיות.

 

כמות קפאין במשקאות ומזונות שונים.

לפני שניגש לבדוק מהם היתרונות והחסרונות הנוספים של קפה וקפאין, חשוב לציין שחוץ מקפה יש עוד הרבה מוצרי מאכל שמכילים קפאין. זאת רשימה חלקית של כמות הקפאין (במיליגרם) במוצרי מזון שונים (למנה):

קפה                      80-135 תלוי בסוג הקפה.
קפה נטול קפאין     עשוי להכיל 5-20.
תה רגיל                 40-50
תה ירוק                 15
תה קר                   20-30 לכוס, תלוי בסוג.
משקה קקאו           15
משקה אנרגיה         80-250  תלוי בסוג.
חטיפי אנרגיה          30-75 תלוי בסוג.
קוקה קולה             35-55 תלוי בסוג.
שוקולד מריר          30-60 תלוי בסוג.
שוקולד חלב           15-20
עוגות ועוגיות           0-20 תלוי כמובן בסוג.
כדורים נגד כאבים   30-60 לכדור, בחלק מהסוגים.

 

כך שאפשר להגיע לכמויות גבוהות של קפאין מבלי לשתות אפילו ספל קפה אחד!

כדאי להיות מודעים לכמויות הקפאין הנמצאים במזונות שונים בכדי לדעת כמה קפאין אנו באמת צורכים.

ועכשיו בואו נראה מהם היתרונות והחסרונות של קפה וקפאין.

 

הצד המואר והצד האפל של קפה: יתרונות וחסרונות.

אני אתייחס לכמה סוגיות, חלקן נכונות וחלקן בגדר אמונות מוטעות.

 

1. עליה ברמת האנרגיות, חדות המחשבה, ומצב הרוח?

אצל מרבית האנשים קפאין אכן יגרום לדברים אלה. אולם כפי שראינו, שימוש לא נכון בקפה (ובקפאין בכלל) עשוי להביא לתוצאה ההפוכה: שחיקה של בלוטת האדרנל, מצב שגורם לחוסר אנרגיות ולמצב רוח ירוד.

בנוסף, חשוב לציין שאצל מיעוט מהאנשים קפה עשוי לגרום לעליה בסטרס ובחרדה ולתחושה לא טובה.

 

2. שריפת שומן?

בטווח הקצר קפאין אמנם גורם לעליה ברמת המטבוליזם ולשריפה מוגברת של שומנים, אך בטווח הארוך קפאין עשוי לגרום דווקא לתוצאה הפוכה. היות וקפאין מפעיל את מערכת העצבים הסימפתטית, כלומר את תגובת הלחץ בגוף, אז בטווח הארוך עשויה להיות תוצאה של אגירת שומן. ולא סתם שומן, אלא שומן בטני, שהוא סוג השומן הכי לא בריא.

 

3. שיפור ביצועים פיזיים?

צריכת קפה אכן עשויה לתרום לביצועים טובים יותר בכל האמור לפעילות גופנית ומאמץ פיזי. אך גם כאן זו חרב פיפיות: שימוש מוגזם ומתמשך בקפה לצורך השגת ביצועים טובים יותר עשוי להתיש את בלוטת האדרנל ולגרום למצב של היעדר אנרגיות וכוח. בטוח הארוך ולטובת בריאות מתמשכת עדיף לשפר את הביצועים באופן אמיתי וטבעי, ולא על ידי זריקת מרץ בדמות קפאין…

 

4. קפה תורם לירידה בסיכון לחלות בסרטן?

מחקרים שמראים אולי ירידה בסיכון לסרטן אינם מחקרים חד משמעיים ומבוססים. בנוסף, האפקט הינו קטן ושולי. אפקט גדול בהרבה ניתן להשיג על ידי תזונה בריאה ואורח חיים בריא. בשורה התחתונה אל תחשבו שהקפה שאתם שותים הינו מספיק על מנת להגן עליכם מפני סרטן.

 

5. קפה מקטין את הסיכון למחלת לב ושבץ?

זה אכן יותר מבוסס ונמצא במחקרים, אך גם כאן עם שתי הסתייגויות:

ראשית, הירידה בסיכון למחלת לב נמצא רק במינוני קפה מסויימים (עד שתי כוסות ליום), כאשר במינוני קפה גבוהים יותר האפקט החיובי נעלם.

ושנית, כמו בעניין הסרטן, כדאי לזכור שהירידה בסיכון שנמצאה תודות לשתיית קפה הינה קטנה וזניחה יחסית לירידה בסיכון שנמצאה תודות לתזונה נכונה ובריאה (תזונה המבוססת על מזון מלא מהצומח). באמצעות תזונה נכונה ואורח חיים נכון אתם יכולים להיות עקרונית מחוסנים למחלת לב ושבץ. כן, אפס סיכון.

 

6. קפה עשוי להגביר חרדות?

קפה אכן עשוי אצל חלק מהאנשים לגרום לפעימות לב מואצות באופן לא רצוי, לתחושת אי שקט, ולעליה ברמת החרדה. לאנשים אלה מומלץ להימנע מקפה וקפאין.

 

7. קפה פוגע בשינה.

קפה אכן עשוי לפגוע בשינה. האם זה יקרה או לא תלוי במספר גורמים:

  1. כמות הקפאין. כמות גדולה, שעולה על 200 מ"ג קפאין ביום אכן עשויה לפגוע בשינה לגרום לשינה לא טובה ולא מספקת.
  2. שתיית קפה בשעות אחר הצהריים והערב. קפה נישאר בזרם הדם שעות רבות לאחר שתיית הקפה: אצל רוב האנשים חצי מכמות הקפאין עדיין תזרום בדם לאחר 6 שעות! לכן שתיית קפה בשעות אחר הצהריים והערב עשויה בהחלט לפגוע בשינה ולאורך הזמן לגרום להיווצרות של בעיית שינה.
  3. חשוב לציין כי מחקרים מראים שאם יש לכם בדם רמה גבוהה יחסית של קפאין, אז גם אם אתם נרדמים וישנים, השינה לא תהיה שינה אופטימלית, והשלב החשוב של שינה עמוקה עלול להיפגע. התוצאה: אתם קמים בבוקר מחוסרי אנרגיות ועייפים, ורצים לשתות קפה על הבוקר… ובעניין קפה על הבוקר אני ארחיב בסעיף 8 למטה.

 

8. עליה ברמות קורטיזול ושיבוש השעון הביולוגי.

כבר ראינו שקפה גורם הפרשה של קורטיזול ולעליה של רמת הקורטיזול בדם. וכפי שכבר ראינו דבר זה עשוי לגרום לאורך זמן לשיבוש במחזוריות הטבעיות של קורטיזול ולחוסר איזון הורמונלי ולבעיות בשינה. בטווח הארוך הדבר עשוי לגרום לתשישות של בלוטת האדרנל ולתשישות כרונית.

 

9. קפה פוגע בספיגה של מינרלים מסויימים!

קפה פוגע בספיגה של מינרלים שונים, כולל סידן, ברזל, ומגנזיום, ואחרים. ככל שכמות הקפה עולה כך תהיה פגיעה גדולה יותר בספיגה של מינרלים חשובים אלה. הפגיעה בספיגה הינה חמורה יותר כאשר שותים קפה סמוך לארוחה או מיד לאחריה.

יותר מכך, קפאין גורם להפרשה מוגברת של מינרלים דרך השתן, ולכן אובדן גדול יותר של מינרלים (כמו סידן ומגנזיום) דרך השתן וגרימת מחסור במינרלים אלה.

בעוד שספל קפה אחד בבוקר לא ישפיע הרבה על ספיגת המינרלים והאובדן שלהם דרך השתן, הרי שכמות גדולה יותר של קפה (או קפאין) לאורך היום בהחלט עשויה לגרום למחסור במינרלים האלה ואף להיחלשות העצמות בגלל יציאה של סידן ומגנזיום מרקמת העצם.

בגילאים צעירים יש לגוף יותר יכולת לפצות על הספיגה הקטנה יותר ועל בריחת המינרלים בשתן, אך בדרך כלל ככל שהגיל הכרונולוגי עולה כך תהיה לגוף פחות יכולת לפצות על כך ועלול להיווצר מחסור משמעותי במינרלים אלה. מחסור כזה קשור לעליה בסיכון למגוון מחלות כרוניות נפוצות.

 

10. תלות בקפה.

כפי שראינו קפה הינו ממכר. ואם אנחנו שותים הרבה קפה באופן קבוע אז אנחנו למעשה נהיה תלויים בקפה לצורך התפקוד היומיומי שלנו. כלומר שללא קפה אנחנו נרגיש רע והתפקוד שלנו ייפגע.

השאלה החשובה כאן: האם אתם רוצים להיות כה תלויים במשהו חיצוני?

 

האם קפה הינו בריא וטוב לנו?

לאחר שהבנו את המנגנונים העיקריים דרכם קפה משפיע עלינו, וראינו מה הטוב שקפה עשוי לעשות ומה הפחות טוב שקפה יכול לעשות לנו, אז נשאלת השאלה החשובה: בשורה התחתונה, האם קפה הינו בריא או לא?

לדעתי אין כאן תשובה אחת חד משמעית.

קפה יכול להיות טוב ובריא, אך הוא גם יכול להיות בהחלט לא טוב ולא בריא. זה בעיקר תלוי במינון, בכמות הקפה ששותים כל יום, וגם בשעה ביום בה שותים את הקפה.

הצד החיובי של קפה הוא שהרבה אנשים נהנים לשתות אותו, ויש כאן תרומה רגשית נפשית. ולקפה יש בכל זאת כמה יתרונות תפקודיים, בשימוש נכון. אם נשים לרגע בצד את היות הקפה ממכר, אז אין שום רע ליהנות מקפה, כל עוד זה במידה ובזמן הנכון.

מצד שני, יותר מידי קפה עשוי לגרום למגוון בעיות בריאותיות ורגשיות. עודף קפה עלול לגרום ליציאה מאיזון הורמונלי, לבעיות שינה, לתגובת סטרס מוגברת, ולתשישות בלוטת האדרנל, לאובדן מינרלים, ועוד…

 

אז כמה קפה כדאי לך לשתות?

אז כמה קפה אפשר לשתות ולהימנע מהצדדים הפחות נעימים של קפה?

קפה אחד עד שניים ליום זה מינון נכון ובטוח של קפה. קפה נטו, בלי ממתיקים, בלי חלב כזה או אחר. קפה נטו.

אם אתם שותים קפה אחד או שניים, אתם מנצלים את הטוב שיש לקפה להציע ומונעים את האפקטים הפחות רצויים של קפה. ואם אתם שומרים לאורך זמן על קפה אחד עד שניים ביום אז אתם גם מקטינים את התלות וההתמכרות שלכם בקפה.

אני ממליץ מידי פעם לעשות יום או מספר ימים בהם אתם לא שותים קפה, רק על מנת לדעת ולראות שאתם לא תלויים בקפה ושאתם יכולים לתפקד ולהרגיש טוב גם בלעדיו.

ומה בנוגע לשעה ביום לשתיים הקפה?
על כך בסעיף הבא.

 

מתי הכי טוב לשתות את הקפה שלך, ומתי לא מומלץ לשתות קפה – הפתעה כאן!

מרבית האנשים ששותים קפה שותים את הקפה הראשון שלהם זמן קצר לאחר שקמו. לפעמים זה יהיה הדבר הראשון שהם יעשו לאחר הקימה. ולחלק מהאנשים קשה לתפקד ללא ספל קפה מיד בבוקר, דבר המרמז כמובן על התלות הגדולה בקפה, ורמיזה על בלוטת אדרנל עייפה שצריכה "דחיפה" של קפאין על מנת להתעורר בבוקר… זה כמובן לא מצב רצוי.

יש מספר סיבות מדוע שתיית קפה סמוך לקימה אינה מומלצת.

1. זוכרים את המחזור היומי של קורטיזול, ההורמון שמעיר אותנו בבוקר ונותן לנו אנרגיות לתחילת היום?

כזכור לכם, לקראת ההשכמה בבוקר רמת הקורטיזול עולה באופן טבעי (כאשר השעון הביולוגי פועל באופן תקין). אם אנחנו שותים קפה על הבוקר, כאשר רמת הקורטיזול בשיאה, אז האפקט של הקפה יהיה מינימלי, כמעט לא מורגש.

לעומת זאת, אם נשתה את הקפה שלנו מאוחר יותר, ב 10-11 בבוקר, שעה בה רמת הקורטיזול מתחילה לרדת, אז האפקט של הקפה יהיה הרבה יותר מורגש ויעיל. על ידי דחיית שתיית הקפה לשעת בוקר מאוחרת יותר אנחנו נקבל בוסט של אנרגיה להמשך שעות הבוקר והצהריים.

 

2. כזכור לכם, רמת האדנוזיל עולה במהלך היום, וזאת אחת הסיבות להיותנו עייפים בערב, ובמהלך הלילה רמת האדנוזין יורדת. אולם בבוקר עדיין יש רמה מסויימת של אדנוזין בדם, והיא ממשיכה למעשה לרדת בשעות הבוקר המוקדמות.

קפאין כאמור חוסם את ההשפעה של אדנוזין, וזה אחד המנגנונים דרכם קפאין יוצר עוררות ועירנות. אם נשתה קפה על הבוקר, אנחנו נימנע את הספיגה של אדנוזין בשעות הבוקר. כתוצאה מכך רמת האדנוזין תעלה מהר מידי ואנחנו עשויים לחוש נפילת אנרגיה חזקה בשעות הצהריים, לאחר שהשפעת הקפאין תרד. ואז אנחנו נרצה עוד קפה, ואנחנו עלולים להישאב למעגל שלילי של עוד ועוד קפה.

את זה אפשר למנוע על ידי דחיית הקפה של הבוקר לשעה מאוחרת יותר, ובכך לאפשר לספיגת האדנוזין להתרחש בשעות הבוקר המוקדמות.

 

3. סיבה נוספת להעדיף לדחות את הקפה לשעה מאוחרת יותר בבוקר היא שאנחנו נהנה יותר מהקפה אם נשתה אותו בשעה מאוחרת יותר. כאשר אנחנו שותים את הקפה לאחר מספר שעות עירות ופעילות, אנחנו נעריך ונהנה הרבה יותר ממנו! תנסו ותראו בעצמכם…

ובנוסף, על ידי דחיית קפה הבוקר לשעה מאוחרת יותר אתם גם מקטינים את התלות בקפה ואת ההתמכרות לקפה. אתם יודעים שאתם מסוגלים לתפקד ולהרגיש טוב גם בלעדיו.

 

אם כך, הזמן הכי טוב לשתות קפה זה בשעת בוקר מאוחרת, בין 9 ל- 12.

לפני תשע בבוקר האפקט של הקפה יהיה חלקי בלבד, ולאחר 12 בצהריים הקפאין עשוי לגרום הפרעה בשינה אצל חלק מהאנשים.

 

ומתי לא כדאי לשתות קפה?

כזכור קפאין נשאר זמן רב בזרם הדם. לכן, אם אתם שותים קפה בשעת אחר הצהריים או ערב, אז בזמן ההליכה לישון עדיין תהיה בדם שלכם רמה גבוהה יחסית של קפאין, והדבר עשוי לפגוע באיכות השינה שלכם.

 

לכן כדאי מאוד להימנע מלשתות קפה לאחר שתיים עשרה בצהריים. כך תהיו בטוחים שהקפה לא ייפגע בשינה שלכם, ושינה טובה הינה חשובה ביותר לשמירה על הבריאות שלנו.

עוד סוגיה שקשורה לעיתוי שתיית הקפה, היא עניין הפגיעה בספיגת מינרלים וגרימה של בריחת מינרלים דרך השתן. לאור בעיה זו מומלץ מאוד לא לשתות קפה סמוך לפני ארוחה ולא מיד לאחריה. לפחות שעה לפני, ושעתיים לאחר ארוחה.

 

אז האם לשתות או לא לשתות (קפה)?

לסיכומו של דבר, לאחר שלוקחים בחשבון את כל המעלות והחסרונות שבשתיית קפה – האם כדאי ורצוי לשתות קפה?

היתרונות הבריאותיים- תזונתיים של קפה בטלים בשישים אם אתם אוכלים תזונה טובה ובריאה, כמו תזונה מלאה ולא מעובדת מהצומח. כלומר, על ידי תזונה בריאה מלאה מהצומח אתם תקבלו לעין שיעור יותר יתרונות ורווחים בריאותיים מאשר הקפה.

כך שאין באמת סיבה לשתות קפה כביכול בגלל סיבות בריאותיות.

בנוסף, יש את כל הבעיות ששתיית קפה עשוי לגרום, שמניתי לעיל, אשר בהחלט מהווים סיבה טובה מדוע לא לשתות קפה.

אם יש לכם אחד מהמצבים הבאים אז כדאי לכם להימנע לגמרי מקפה ומזונות שיש בהם קפאין:

  • אתם סובלים מלחץ וחרדות.
  • יש לכם בעיית שינה כלשהי.
  • בעיות עיכול.
  • מחסור במינרלים (למשל ברזל, מגנזיום, סידן).
  • בעיה בצפיפות העצם.

במצבים אלה אני ממליץ להימנע מקפה לחלוטין, ולהימנע גם מכל מיני מזונות שיש בהם קפאין.

אם אין לכם אף אחד מהמצבים האלה, ואתם בסך הכל בריאים והשינה שלכם טובה, אז אתם בהחלט יכולים ליהנות מקפה אחד או שניים ליום, בשעות הבוקר המאוחרות. בתנאים אלה קפה אכן יכול לתרום ולהוסיף להנאה היומיומית שלכם ולבריאות שלכם מבלי לגרום לבעיות כלשהן.

 

אני מקווה שהמאמר הזה עשה לכם סדר בראש בכל עניין הקפה – וקפאין – ויעזור לכם לעשות בחירה נכונה ומושכלת על מנת שהקפה יהיה תוספת בריאה בחיים שלכם.

מאמרים נוספים רלוונטיים שעשויים לעניין אתכם:

  • על היתרונות העצומים של נשימות עמוקות מלאות לחצו כאן.
  • על התזונה הנכונה שיוצרת ריפוי בכל מערכות הגוף לחצו כאן.
  • על כיצד להפחית רעלים שונים לצורך שיפור הבריאות לחצו כאן.

 

ובינתיים,
למרות המצב ודווקא לאור המצב,

תזכרו לנשום עמוק,
לראות את הטוב שיש לכם בחיים,
ולחייך הרבה…

באהבה,
תומר (:
* * * * *

  • לפרטים על הסדנא שלי ללימוד היפנוזה עצמית לחצו כאן (:

  • לפרטים על הקורס האינטרנטי לחיזוק הרוגע ושחרור מלחץ וחרדות לחצו כאן (:

  • לרכישת הספרים שלי לחצו כאן (:
  • לצפיה בהקלטה של מפגש הזום "על סדר היום!" לחצו כאן (:

Print Friendly, PDF & Email

12 thoughts on “קפה וקפאין – טוב או לא טוב? בריא או לא בריא? כל מה שרצית לדעת על קפה

  1. נעם לוי Reply

    האנטי קפה מבצבץ כמעט בכל משפט במאמר.
    חידוד המוח והמחשבה על ידי קפה/קפאין נעדר.

    • ד״ר תומר סברון Post author

      נעם היקר והאהוב תודה תודה!
      המאמר הוא לא אנטי קפה, וגם אני לא אנטי קפה.
      למעשה, נכון לכרגע אני עצמי שותה קפה אחד ביום, ונהנה ממנו.
      במאמר אני מביא ידע אמיתי וחשוב כדי שאנשים יוכלו לעשות בחירות נכונות ובריאות בנוגע לקפה…
      באהבה, תומר ❤❤❤

  2. אלבי Reply

    היי תומר יקר,
    נעים לקרא את העצות שלך,גם אם הן ידועות ומיושמות בציבור בעל מודעות למזונות שאנו צורכים.
    שבת טובה ושקטה ואלפיי תודות על השיתופים המחכימים שלך.

    אלבי

    • ד״ר תומר סברון Post author

      אלבי היקרה והאהובה תודה תודה!
      שנדע ימים שקטים של אהבה ואחדות, ושנדע להיות ולהביא את הימים האלה…
      באהבה, תומר ❤❤❤

  3. רחל שרון Reply

    וואו, איזה יופי סוף סוף מישהו עשה לי סדר בנושא של הקפה בעיקר מתי וכמה לשתות ועל כך תודה תודה

    • ד״ר תומר סברון Post author

      רחל היקרה והאהובה תודה תודה!
      שמח מאוד לשמוע!
      באהבה, תומר ❤❤❤

  4. ירון שטרית Reply

    תומר יקר מאד בוקר טוב,
    מאמר פשוט מצויין!
    אני חייב להציע משהו, אני קורא מאמרים שלך והייתי רוצה לרכז לי אותם בתיקייה מסודרת. היה נחמד וכדאי שתהיה אפשרות להדפסת המאמר ושמירתו בתיקיית תומר. פשוט שיהיה לחצן של הדפסה וההדפסה תצא מותאמת.

    תודה רבה ושבוע טוב ומבורך 🙂

    • ד״ר תומר סברון Post author

      ירון היקר והאהוב תודה תודה!
      שמח מאוד לשמוע שאתה נהנה ונתרם מהמאמרים שלי… (:
      רעיון מצויין! כבר דיברתי עם מי שעוזר לי בתכנות האתר וכבר שבוע הבא נתקין תוסף שמאפשר להוריד את המאמר מהאתר למחשב או להדפיס אותו ישירות.
      תודה תודה!
      ❤❤❤

    • ד״ר תומר סברון Post author

      חיה היקרה והאהובה תודה תודה!
      ❤❤❤

  5. עמיחי אור Reply

    תומר היקר והאהוכ,כרגיל,ממצא ומכסה את כל השאלות,תודה רבה

    • ד״ר תומר סברון Post author

      עמיחי היקר והאהוב תודה תודה! ❤❤❤

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *