חברים וחברות יקרים ויקרות! שותפים לדרך…
אני רוצה היום לכתוב על נושא שעלה אתמול בפגישות עם שתי מטופלות שלי.
"נוח" לעומת "לא-נוח", קל ונעים לעומת קשה ופחות נעים.
מה אתן בוחרות בדרך כלל?
מה אתם מעדיפים ביום-יום שלכם?
רובנו באופן טבעי רוצים ומעדיפים שיהיה לנו נעים ונוח. וזה לגמרי טבעי ולגיטימי.
אולם יש גם קוץ ובעיה בעניין.
כי החברה שלנו כיום, החיים המודרניים האלה, יש בהם נוחות-יתר. מצד אחד החיים המודרניים אמנם מלאי לחצים הרבה מעבר למה שהיה בעבר, אך מצד שני החיים בתקופתנו מאופיינים על ידי נוחות-יתר.
מה אני מתכוון לנוחות-יתר?
זה נוגע ונמצא בכל תחומי החיים ובכל אשר תפנו את מבטכם…
החיים מאוד "נוחים" – יש לנו מלא אביזרים חשמליים ואלקטרוניים ואחרים שהופכים את החיים שלנו ל "נוחים". המכונית, הטלוויזיה והמחשב והטלפון החכם, המיקרוגל, המזגן, אוכל שזמין לנו כל רגע שנחפוץ, אקמול שאפשר לקחת כשכואב הראש, ועוד…
זה יופי וטוב, לא?
לא כל כך…
כי התרגלנו, רובנו הגדול, ל "נוחות" הזו וכבר קשה לנו לצאת ממנה ולהתאמץ, להיות ב "אי-נוחות". אנחנו לא אוהבים כשלא "נוח" לנו ואנו רוצים מיד להחזיר את הנוחות הנעימה… שכחנו איך זה להיות במצב שהוא לא נוח ולהרגיש טוב ובסדר עם זה.
אז מה רע? אתם אולי שואלים…
ה"רע" בא מכך שזה פוגע בנו מנוון אותנו. מנוון אותנו גם מנטלית-שכלית, וגם פיזית-גופנית.
כמה דוגמאות:
* חלקנו נעדיף לרבוץ מול הטלוויזיה או המחשב, לפעמים שעות, במקום לעשות דברים שאנו צריכים לעשות או פשוט להזיז את עצמנו ולעשות איזשהי פעילות גופנית. לאורך זמן זה מנוון, גם גופנית וגם שכלית.
* נעדיף להוציא מהמקפיא קופסת אוכל מוכן ולתקוע למיקרוגל, במקום לטרוח ולהכין לנו סלט ותבשיל כלשהו. התוצאה: אוכל שמזיק לנו במקום אוכל שמזין אותנו.
* כשכואב הראש, מרביתנו פשוט ישלפו את האקמול ויבלעו. העיקר שלא יכאב הראש… התוצאה: כאב הראש לא בא סתם. כל סימפטום גופני הוא איתות מהגוף לנו שמשהו אינו כשורה ושאנו כניראה צריכים לשנות משהו. כאב ראש עשוי לנבוע כתוצאה מאוכל מסויים שאנו אוכלים, מתנוחת ישיבה/שינה לא נכונה, או ממשהו נפשי-רגשי. ואם סתם לוקחים אקמול ומתעלמים ממה שיוצר מלכתחילה את כאב הראש, הבעיה תילך ותחריף.
* מזגן. מזגן הינו אחד הסממנים העמוקים של "תקופת הנוחות" הזו. רובנו הגדול שכחנו כמעט איך זה להיות ללא מיזוג. אנחנו נמצאים במיזוג כל הזמן – בבית, במכונית, בעבודה, בקניון… ואם חס וחלילה קורה ובמקום כלשהו אין מיזוג או שהמזגן מתקלקל – אנו כמעט בפאניקה. שכחנו, רובנו, מה זה להזיע, מה זה כשחם לנו. ורובנו פשוט שונאים כשחם לנו וכשאנו מזיעים… התוצאה: שוב ניוון. יש את הביטוי המפורסם שמתאים כאן: "If You don’t use it – You lose it…" (אם לא תשתמש בזה – תאבד את זה). לגוף המופלא שלנו יש יכולות מופלאות. אחת מהם היא ויסות טמפרטורת הגוף בתנאי מזג אוויר שונים. ההזעה היא חלק מזה. כשאנו נמצאים רוב היום במיזוג בטמפרטורה די קבוע, היכולת הזו של הגוף הולכת המתנוונת. ואז נהיה לנו באמת יותר ויותר קשה ו "לא נוח" כשאין מיזוג…
* והדוגמא הקלסית: נעדיף לקפוץ לקניון/למכולת/להביא את הילד מבית הספר במכונית, גם אם זה שתי דקות מהבית. התרגלנו לנסוע לכל מקום עם האוטו הנוח שלנו. זה הרבה יותר קל ונוח מאשר ללכת לשם ברגל או לרכב באופניים… ושוב, התוצאה הינה כמובן ניוון. ולא רק ניוון גופני, אלא גם שכלי, כי המוח שלנו זקוק גם הוא לפעילות גופנית על מנת לשמור עם היכולות והגמישות שלו.
אפשר לסכם זאת כך – נהיינו עצלנים.
אנחנו לרוב נעדיף את הנוח והקל תחת המאמץ והפחות נוח.
והתוצאה היא לא רק ניוון גופני ושכלי.
הרבה יותר מכך.
כי אי אפשר להגיע לשום מקום אם אנו לא מתאמצים. וזה נכון לכל נושא ותחום בחיים. בין אם זה שיפור הכושר הגופני שלכם… שיפור בתחום המקצועי שלכן… שיפור ביחסים שלכם עם הילדים/בן הזוג/חברים… שיפור ביחסים שלכן עם עצמכן… הצלחה בפרוייקט מסויים… מימוש חלום ישן שלכם… – לא תוכלו להשיג מאומה מאלה אם לא תצאו מאיזור הנוחות שלכם… אם לא תתאמצו ותשקיעו זמן ומחשבה ועשיה בכיוון.
אך כשאנו מתרגלים ל "נוחות" הזו, נהיה לנו כבר קשה לצאת מאיזור הנוחות ולחוות "אי-נוחות", לחוש שלא כל כך נעים לנו – ואז אנו מתקשים להזיז את עצמנו ולעשות דברים שגורמים לנו לחוש איזשהי אי-נוחות וקושי…
ואז גם נהיה לנו קשה לעשות דברים שאנו רוצים לעשות, אפילו רוצים מאוד לעשות. כי זה אומר להיות ב "אי-נוחות"…
וכאשר אנו רגילים ל "נוח" וקל – נוצרים בנו הרגלים ודפוסים בהתאם – גם במוח שלנו וגם מבחינה גופנית ואפילו ברמת התא. לכן נהיה לנו עוד יותר קשה להזיז את עצמנו למצב בו אנו חשים קושי ואי-נוחות.
וזה הופך להיות סוג "כלא", "עבדות" – עבדות לנוחות אם תרצו… זה שולט בנו במקום שאנו נשלוט ונבחר…
אך מה שיפה זה שכל מה שנידרש על מנת להתחיל לצאת ולהשתחרר מכלא הנוחות הזה – זו בסך הכל החלטה. החלטה!
ברגע שתקבלו החלטה, תתחילו להשתחרר… נכון שבהתחלה תדרשו לקבל את ההחלטה הזו, לצאת מה "נוח" ל "לא נוח", שוב ושוב. וזה עשוי להיות לא קל, כי כאמור נוצרו הרגלים עמוקים וזה שולט בכם. אך ככל שתהיו יותר ויותר ב "לא נוח" כך תלכו ותשתחררו מאחיזתם של הדפוסים האלה…
עניין חשוב הוא להבין שבתת-מודע כל הדברים ה "נוחים" והקלים קשורים ומחוברים יחד. זה כמו שלעץ יש המון ענפים, אך כולם באים ומחוברים לאותו הגזע.
ולכן, כשאתם מעדיפים את ה "נוח" בדבר לכאורה תמים ולא חשוב – זה מחזק בכם את ההרגל הזה של להיות ב"נוח", של להעדיף "נוח" על פני מאמץ ו "לא-נוח"… זה מחזק את הגזע של ההרגל הזה…
אז מה עושים?
מתאמנים בלהיות דווקא ב "לא-נוח".
בוחרים שוב ושוב ושוב דווקא באופציה היותר קשה ומאמצת… בדרך הלא "נוחה"…
ובדברים הכי טריוויאליים ופשוטים. דווקא באלה.
כמו לנסוע חלק מהזמן עם חלונות פתוחים ובלי מזגן,
כמו להישאר עם כאב הראש ולנסות להקשיב לעצמכם ולהבין מדוע הוא בא…
כמו לקום חצי שעה מוקדם יותר ולעשות פעילות גופנית או מדיטציה…
כמו לחנות יותר רחוק וללכת קצת ברגל…
כמו לשבת בתנוחה יותר מאמצת ובריאה שגם מחזקת שרירים מאשר לשבת "מרוחים"…
אנו נתקלים ומקבלים כל יום ויום מלא הזדמנויות בהן אנו יכולים לבחור ב "לא-נוח", בקשה יותר, בפחות נעים, במאתגר…
נצלו את ההזדמנויות האלה לטובתכם, לתועלתכם, להתפתחות שלכם…!!
עוד אנקדוטה קטנה לפני שאני מסיים… (;
אני שם את המילה "נוח" במירכאות כפולות.
למה?
כי אין באמת "נוח" ו "לא נוח". זה הכל בראש, הכל עניין של ההרגלים והדפוסים שלנו… וכשאנו משנים את ההתנהגות שלנו, ועוברים יותר ויותר ל "לא-נוח" אז אחרי זמן מה ה "לא-נוח" יהפוך ל "נוח"… כי ייווצרו דפוסים חדשים במוח ובגוף שלנו. וזה נכון לגבי כל דבר ועניין…
אז פשוט תפעלו בכדי לשנות את ה "נוח" – ואחרי תקופת המעבר, בה יידרש מכם ומכן מאמץ מתמשך – ייווצר "נוח" חדש! "נוח" שהוא הרבה יותר בריא ומפתח… (:
באהבה,
תומר (: