D ויטמין

השמש, הויטמין, והצל

אני רוצה לכתוב היום על נושא קצת שונה, מכיוון שזה נושא בתחום הגופני, בשונה מהנושאים שאני לרוב עוסק בהם שקשורים יותר לנפש ולרוח.

לאחרונה נתקלתי במידע בנוגע לויטמין D, מידע שהיה לי חדש וחשוב. ואני מניח שגם לרובכם הדברים שאני עומד לכתוב כאן יהיו חדשים ואפילו מפתיעים, ואשר יכולים לסייע לכם להגדיל את הבריאות שלכם.

  • ויטמין D הינו הויטמין היחיד שכמעט ואינו מצוי במזון: הוא מיוצר בעור כאשר אנו נחשפים לשמש. משמעות הדבר היא כי ללא חשיפה מספקת לשמש יווצר במשך הזמן חוסר בויטמין D. את זה רובנו יודעים.
  • ויטמין D חשוב לפעילות התקינה של כל מערכות הגוף, ולמעשה של כל תא ותא ממיליארדי תאי הגוף. הוא חודר לתוך התאים, שם גורם להפעלה או לכיבוי של אלפי גנים. כלומר, הוא "מדבר" עם ה- DNA שלנו ומשפיע עליו!
  • מחקרים רבים הראו קשר בין רמות נמוכות של ויטמין חשוב זה, למחלות רבות, ביניהן אוסטאופורסיס (אובדן סידן מהעצמות), סוכרת, לחץ דם גבוה, פיברומיאלגיה, מרבית סוגי הסרטן, מחלות אוטואימוניות (כמו טרשת נפוצה ודלקת מפרקים), ועוד…
  • ויטמין D הינו הורמון סטרואידי המיוצר מכולסטרול. כן כן, זו אינה טעות, כולסטרול. לכן, רמות נמוכות מידי של כולסטרול עלולות לפגוע בייצור ויטמין D.  (על כולסטרול אכתוב באחד הפוסטים הקרובים, שכן זה נושא שאי הידיעה והאמונות השגויות בו גדולים).
  • אנשים עם עור בהיר זקוקים לחשיפה קצרה יותר לשמש בכדי לייצר את מנת הויטמין D היומית. אנשים בעלי עור כהה זקוקים ליותר זמן בשמש. כך, אם לאדם בהיר יספיקו כעשרים דקות של חשיפה ישירה של מרבית הגוף לשמש, אדם כהה יזדקק לשעה או שעה ורבע.
  • קרני האור האולטרה סגול, UV, הן אלה האחראיות לייצור ויטמין D. באור השמש יש בעיקר שני סוגי אור UV – UVA, ו- UVB.  UVB  הוא זה שדרוש לצורך ייצור הויטמין, בעוד UVA תורם דווקא להרס ויטמין D.
  • קרני  UVB הינן בעלות חדירות נמוכה יותר מקרני UVA, ונבלמות על ידי זכוכית. זאת אומרת שאם אתם נחשפים לשמש מאחורי זכוכית, כמו במכונית עם חלונות סגורים, או מאחורי חלון, רק קרני UVA מגיעות אלינו ולכן אין ייצור של ויטמין D, ואולי אף הרס שלו!
  • העיניים צריכות אף הן לקבל את אור השמש בכדי שויטמין D ייוצר. כלומר שאם אנו לובשים משקפי שמש שחוסמות חלק ניכר מהאור, ייצור הויטמין ייפגע או יופסק.
  • גם מריחה של קרם הגנה על העור יקטין או ימנע לגמרי את ייצור ויטמין D. לכן, כאשר אנו מורחים קרם "הגנה" מהשמש אנו למעשה מונעים מעצמנו מלקבל את הטוב של השמש… זה בנוסף לכל מיני חומרים מזיקים שנמצאים במרבית סוגי קרם ההגנה ואשר חודרים לגופנו דרך העור.
  • ויטמין D מיוצר על פני העור ולוקח זמן מה עד שהוא נספג בגוף. לכן כדאי להימנע מלשטוף את הגוף עם סבון בשעות שלאחר החשיפה לשמש.
  • השמש צריכה להיות בזווית של 50 מעלות או יותר בשמיים בכדי שייווצר ויטמין D. כאשר היא נמוכה יותר, קרני ה- UVB ייעצרו על ידי האטמוספרה ורק קרני UVA יגיעו אלינו. מדד פשוט לכך הוא הצל שלנו: כאשר הצל באורך של הגובה שלנו או קצר יותר, אנו נקבל קרני UVB ונייצר ויטמין D.
  • למי מכם שדואג בנוגע לחור באוזון, אתם יכולים להיות רגועים בעניין. החור באוזון נמצא מעל אנטרטיקה, ושם מורגשת ההשפעה המירבית. באיזור שלנו, בישראל, רמת הקרינה מהשמש כמעט ולא השתנתה בעשורים האחרונים.
  • אם אינכם נחשפים לשמש באופן מספיק חשוב לקחת תוסף של ויטמין D, בצורה של טיפות שמטפטפים הישר לפה, מתחת ללשון, שם יש ספיגה ישירה לדם מבלי לעבור דרך מערכת העיכול. המינון המומלץ על פי מומחים בתחום הינו 3,000-4,000 יחידות ליום.

בעשורים האחרונים השמש הפכה מחברה חשובה כמעט לאויב ולמסוכנת, ונתקפנו לפוביית שמש. אולם השמש הינה חשובה ולכל אורך ההיסטוריה האנושית בני האדם נחשפו אליה וקיבלו מטובה. הטבע החכם דאג שאנשים החיים באיזורים עם הרבה שעות שמש יפתחו עור כהה, בעוד שאלה החיים במקומות מעוטי שמש יהיו בעלי אור בהיר. חשיפה יומיומית נכונה לשמש חשובה לבריאות שלנו.

הדברים נכתבו על סמך הידע שלי ואינם מהווים תחליף לייעוץ רפואי מתאים. אני ממליץ ומעודד כל אחת ואחד מכם לבדוק ולברר את הדברים בעצמו, ולקחת אחריות על החיים.

שיהיו לכולנו ימים מלאי אור שמש מבריא ומשמח (:

באהבה

תומר (:

Print Friendly, PDF & Email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *