האם פירות הדר – תפוזים, אשכוליות, לימון – הינם חומציים או בסיסיים?!

האם פירות הדר – תפוזים, אשכוליות, לימון – הינם חומציים או בסיסיים?!

Are citrus fruit Acidic or Basic?

חברים וחברות יקרים ויקרות! שותפים לדרך…
מה שלומכם ושלומכן היום?

במאמר הזה אני אסביר:

1. חומצה או בסיס: מה זה חומציות ובסיסיות.
2. בסיסיות וחומציות בגוף.
3. מזונות יוצרי בסיסיות ומזונות יוצרי בסיסיות.
4. פירות הדר: חומציים או בסיסיים?
5. עוד דברים טובים בפירות הדר ומספר סוגיות רלוונטיות חשובות.
6. סיכום.

 

לאחרונה נתקלתי מספר פעמים באנשים שסבורים שפירות הדר הינם חומציים ויוצרים חומציות בגוף, ולכן הם נמנעים מלאכול פירות הדר. לכן כתבת את המאמר הזה, בו אני מסביר את נושא החומציות-בסיסיות, ומסביר מדוע פירות הדר למעשה תורמים לבסיסיות בגוף, שזה דבר טוב כמובן.

 

חומצה או בסיס: מה זה חומציות ובסיסיות?

כדי להבין את סוגיית החומציות בסיסיות בגוף, חשוב להבין מה זה בכלל חומציות ובסיסיות. מהו חומר חומצי, חומצה, ומהו חומר בסיסי, בסיס.

חומר חומצי הינו חומר שרוצה ויכול לתרום פרוטון או לקבל אלקטרון. כלומר חומר שרוצה להיפטר ממטען חיובי (פרוטון) או לקבל מטען שלילי (אלקטרון). ככל שהדחף לתרום פרוטון או לקבל אלקטרון חזק יותר, כך החומר הינו חומצה חזקה יותר, יותר חומצי.

וההיפך:

חומר בסיסי הינו חומר שרוצה ויכול לקבל פרוטון (מטען חיובי) או לתרום אלקטרון (מטען שלילי). וגם כאן, ככל שהדחף לקבל פרוטון או לתרום אלקטרון חזק יותר, כך החומר הינו בסיס חזק יותר.

חומציות ובסיסיות נמדדת בסקלה מ- 0 עד 14, הנקראת pH. הערך 7 מייצג חומר ניטרלי, כלומר חומר שאינו חומצי ואינו בסיסי. כל ערך הנמוך מ- 7 הינו חומצי, וככל שהערך נמוך יותר כך החומר הינו יותר חומצי. וכל ערך הגבוה מ- 7 הינו בסיסי, כאשר ככל שהערך גבוה יותר, כך החומר הינו בסיס חזק יותר.

 

בסיסיות וחומציות בגוף: מזונות יוצרי בסיסיות ומזונות יוצרי בסיסיות.

סוגיה נוספת החשובה לענייננו היא שהגוף שלנו צריך להיות במצב בסיסי כדי לתפקד באופן אופטימלי ובריא. בדיוק כפי שהגוף חייב להיות בטווח מצומצם של טמפרטורה, כך הוא חייב להיות בטווח מאוד מסויים של בסיסיות, קצת מעל 7 (כלומר בסיסיות חלשה).

כל סטייה מהטווח הרצוי תפגע ביכולת של הגוף לתפקד כראוי ולהישאר בבריאות אופטימלית.

 

חשוב גם לדעת שיש מזונות שיוצרים בגוף בסיסיות, ויש מזונות שיוצרים בגוף חומציות. היות והגוף שלנו צריך להיות לכיוון הבסיסיות, חשוב שמרבית המזון שאנחנו צורכים יהיה מזון שיוצר בסיסיות בגוף. אם רוב המזון שאנחנו אוכלים הינו מזון יוצר חומציות, הגוף שלנו ייאלץ כל הזמן לנטרל את עודף החומציות הזו שמגיעה מהמזון, ולדבר זה יהיו מספר השלכות בריאותיות שליליות, ביניהן היחלשות העצמות ואוסטאופורזיס.

העניין מחריף אף יותר נוכח העובדה שבגוף שלנו נוצרים כל הזמן חומרים יוצרי חומציות כתוצאה מהפעילות המטבולית הרגילה של הגוף. לדוגמא, פעילות גופנית גורמת לחומציות. ולמעשה כל פעילות מטבולית בגוף יוצרת חומציות, שהגוף חייב לאזן ולנטרל על מנת לשמור על התנאים הבסיסיים ברחבי הגוף. דבר זה הינו טבעי, והגוף יודע לנטרל את החומציות הזו כאשר האדם אוכל תזונה בריאה היוצרת בסיסיות.

לכן כל כך חשוב שרוב המזון שאנחנו צורכים יהיה מזון יוצר בסיסיות.

 

מה שקובע אם מזון מסויים ייצור חומציות או בסיסיות בגוף הם המינרלים המצויים בו:

מזונות עשירים בגופרית, זרחן, וכלור ייצרו חומציות, בעוד שמזונות עשירים במגנזיום, סידן, ואשלגן ייצרו בסיסיות בגוף.

 

אז מהם מזונות שיוצרים בסיסיות בגוף?

ואיזה מזונות יוצרים חומציות בגוף?

מבלי להיכנס לפירוט, אפשר בכלליות לומר ש:

  • מרבית הפירות והירקות הינם יוצרי בסיסיות בגוף.
  • עלים ירוקים יוצרים בסיסיות.
  • אגוזים וזרעים רובם יוצרי חומציות (חוץ משקדים ואגוזי ברזיל).
  • כל המזונות מהחי יוצרים חומציות. ובמיוחד חלבון מהחי יוצר חומציות.
  • כל המזונות המעובדים יוצרים חומציות.
  • קמחים למיניהם יוצרים חומציות.
  • קפה, משקאות קלים, ומשקאות אלכוהוליים למיניהם יוצרים חומציות.

    לקריאת המאמר שלי על התזונה שיוצרת ריפוי ובריאות מתמשכים
    לחצו כאן.

 

פירות הדר: חומציים או בסיסיים?

והנה הגענו סופסוף לפירות הדר.

האם פירות הדר יוצרים בגוף חומציות או בסיסיות?

אז פירות הדר הינם אכן חומציים כאשר הם מחוץ לגוף. כל פירות ההדר – תפוז, לימון, אשכולית, פומלה – כולם חומציים במצבם הטבעי השלם.

אולם למרות היותם חומציים מחוץ לגוף, לאחר אכילתם הם דווקא תורמים ליצירת בסיסיות בגוף.

כיצד זה יכול להיות?

פירות הדר יוצרים בסיסיות בגוף תודות לשפע המינרלים שיש בהם שיוצרים בסיסיות, כמו מגנזיום, אשלגן, וסידן.

כך שאפילו אם אתם אוכלים הרבה פירות הדר, אתם לא יוצרים חומציות בגוף, אלא תורמים ליצירת בסיסיות בריאה בגוף שלכם.

בהמשך אני אתייחס לעוד שתי נקודות חשובות בנוגע לפירות הדר.

 

עוד מספר דברים טובים שיש בפירות הדר וגם כמה סוגיות רלוונטיות חשובות.

יש עוד כמה סוגיות שחשוב לדעת בנוגע לפירות הדר ופירות בכלל.

  • פירות הדר תורמים לחומציות בקיבה, וזה טוב.
    כבר הבנו שפירות הדר יוצרים בסיסיות בגוף, למרות היותם חומציים מחוץ לגוף. אולם בקיבה, טרם תהליך העיכול, פירות הדר תורמים לחומציות של הקיבה. זה דבר טוב מכיוון שהקיבה אמורה להיות חומצית לצורך עיכול המזון. אצל הרבה אנשים, במיוחד בגילאים מבוגרים יותר, הקיבה לא מספיק חומצית, וזה עשוי לפגוע בעיכול המזון. לכן הוספה של לימון או פרי הדר אחר לארוחה יכול לסייע בתנאים טובים יותר לעיכול המזון ולשיפור העיכול והבריאות.

    הערה בנוגע לתופעת ריפלוקס וצרבת. ריפלוקס אינו נגרם מעודף חומציות בקיבה כפי שמרבית האנשים סבורים, אלא בגלל היחלשות של הסוגר בכניסה לקיבה והיחלשות של מערכת העיכול כולה. הפתרון לריפלוקס אינו לקחת כדורים סותרי חומציות – מכיוון שאז אנחנו רק פוגעים עוד יותר בעיכול המזון – אלא לפעול לריפוי מערכת העיכול.
    לקריאת מאמר שלי על ריפוי מערכת העיכול לחצו כאן.

  • פירות הדר ובריאות השיניים.
    פירות הדר, כמו כל הפירות, הינם בריאים באופן כללי ובריאים גם לשיניים שלנו.
    אך יש עניין אחד שחשוב להיות מודעים אליו כדי למנוע נזק אפשרי לשיניים. בגלל שפירות הדר הינם חומציים מחוץ לגוף, אכילה שלהם גורמת להתרככות זמנית של האמייל של השיניים, השכבה החיצונית של השיניים. זה עניין זמני שחולף כעבור שעתיים-שלוש.

    במהלך הזמן הזה חשוב לא לצחצח שיניים!
    זאת מכיוון לצחצוח שיניים לאחר אכילת פירות הדר עשוי לפגוע באמייל השיניים בגלל ההתרככות הזמנית הזו.
    לכן לאחר אכילת פירות הדר חשוב לחכות שעתיים-שלוש לפני שמצחצחים שיניים. אפשר אם רוצים לשטוף את הפה עם מים.

    הדבר נכון גם לפירות אחרים, אך נכון במיוחד בנוגע לפירות הדר. לאחר אכילת פירות עדיף להימנע לזמן מה מצחצוח שיניים.

    לצפייה בסרטון שלי על פירות ובריאות השיניים
    לחצו כאן.

  • פירות בוסר, חומציות, ובריאות השיניים.
    פירות שאינם בשלים, כלומר בוסר, הינם חומציים ויוצרים חומציות בגוף. אם אוכלים דרך קבע פירות לא בשלים, הדבר יגרום ליצירת חומציות בגוף, דבר לא רצוי.

    בנוסף, אכילת פירות בוסר פוגעת בשיניים!
    אכילה של פירות בשלים אינה פוגעת בשיניים, אך אכילה של פירות לא בשלים בהחלט עלולה לפגוע בשיניים. לכן כדאי מאוד להימנע מלאכול פירות שאינם בשלים.

  • פירות אורגניים הינם יוצרי בסיסיות טובים יותר.
    לעיתים, לא תמיד, פירות (וגם ירקות) אורגניים יהיו יוצרי בסיסיות חזקים וטובים יותר מהמקבילה הלא אורגנית.

    הסיבה לכך הינה פשוטה: פירות וירקות אורגניים עשירים יותר במינרלים תודות לקרקע עשירה יותר בהם הם גדלים. הקרקע של גידולים קונבנציונליים הינה דלה יותר במינרלים בגלל הריסוסים וניצול יתר ולכן פירות וירקות מגידול קונבנציונלי יהיו בדרך כלל פחות עשירים במינרלים, ולכן גם ייצרו בסיסיות בגוף באופן חלש יותר.

  • פירות הדר עשירים בהרבה נוטיריאנטים חשובים וטובים!

    מינרלים: כבר הזכרנו מינרלים כמו מגנזיום, אשלגן, זרחן, נחושת, ברזל, וסידן – כן, בפירות הדר יש הרבה סידן (בתפוז אחד יש כמות סידן כמו כמה כפות גבינה וכ- 12 שקדים!

    ויטמינים: בפירות הדר יש הרבה ויטמין C, את זה כולם יודעים. אך בפירות הדר יש גם הרבה ויטמינים נוספים כמו חומצה פולית (B9), B1, B2, B3, B6.

    סיבים תזונתיים:
    פירות הדר עשירים בסיבים תזונתיים החשובים מאוד לבריאות שלנו ולבריאות חיידקי המעיים.

    פלבנואידים וקרוטנואידים: אלה חומרים המצויים בשפע בפירות הדר – כמו ליגנין ופקטין – והם נוגדי חמצון חזקים ונמצאו גם כאנטי סרטניים!
    הם מצויים בריכוז גבוה במיוחד בקליפה של פירות הדר. להבא תכניסו לימון עם הקליפה לסלט שלכם, ותאכלו תפוז ואשכולית עם חלק מהלבן!

    ליקופן: לא רק בעגבניות יש ליקופן – באשכוליות אדומות ותפוזים אדומים יש שפע של ליקופן! ליקופן הוא נוגד חמצון חזק.

    חלבון: כן, בתפוזים ופירות הדר יש חלבון!! הרבה חלבון! בתפוז בינוני יש כ- 2 גרם חלבון!

    הורדת כולסטרול וטריגליצרידים: אשכוליות מכילות חומרים שמסייעים בהורדת כולסטרול וטריגליצרידים בדם.

  • אשכוליות ותרופות: אשכוליות עשויות להוות בעיה למי שלוקח כדורים מסויימים, כמו סטטינים וכדורים ללחץ דם. אירוני הוא שאשכוליות מסייעות להורדת כולסטרול ולחץ דם!
    אם אתם לוקחים כדורים אז אל תגזימו עם אשכוליות. והכי טוב – תעברו לתזונה מלאה מהצומח ותוכלו להפסיק את השימוש בכדורים (בפיקוח הרופא המטפל כמובן).

 

סיכום…

במאמר זה אני מסביר מהם חומציות ובסיסיות, ושהגוף שלנו חייב לשמור על טווח בסיסיות מצומצם בו תפקודי הגוף פועלים באופן אופטימלי והגוף שומר על הבריאות שלו.

אני מסביר שיש מזונות שיוצרים חומציות בגוף, ויש שיוצרים בסיסיות. חשוב מאוד שמרבית המזון שאנחנו צורכים יהיה מזון יוצר בסיסיות. פירות וירקות חיים ועלים ירוקים הינם המזונות יוצרי בסיסיות העיקריים. כל מזון וחלבון שמגיע מהחי, מחיות, יוצר חומציות בגוף, וכך גם כל מזון מעובד.

כל פירות ההדר הינם יוצרי בסיסיות בגוף, למרות היותם חומציים מחוץ לגוף, זאת תודות למינרלים יוצרי בסיסיות שיש בהם: סידן, מגנזיום, ואשלגן.

אני מביא מספר סוגיות חשובות נוספות, כמו הימנעות מצחצוח שיניים שעתיים-שלוש לאחר אכילת פירות הדר, והימנעות מאכילת פירות שאינם בשלים הפוגעים בבריאות ובשיניים.

ולסיום אני מספר על המון המון דברים טובים שיש בפירות הדר!

אז אכלתם כבר היום תפוזים או אשכוליות? (:

מקווה שהמאמר תרם לכם והעשיר את הידע וההבנה שלכם.

ואני כמובן תמיד כאן אם אתם זקוקים לסיוע והכוונה כלשהן…

ובנוסף, תזכרו לנשום עמוק,
לראות את הטוב שיש לכם בחיים,
ולחייך הרבה…

באהבה,
תומר (:
* * * * *

  • לפרטים על סדנת ההיפנוזה העצמית האינטרנטית שלי לחצו כאן (:
  • לקורס האינטרנטי שלי "לחיות מתוך רוגע – להשתחרר מלחץ וחרדה" לחצו כאן (:

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “האם פירות הדר – תפוזים, אשכוליות, לימון – הינם חומציים או בסיסיים?!

    • ד״ר תומר סברון Post author

      קרן היקרה והאהובה!
      תודה תודה!
      באהבה, תומר ❤❤❤

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *