מה זו הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD)?
והאם ניתן להשתחרר ממנה?
What is OCD? and can you free youself from it
חברים וחברות יקרים ויקרות! שותפים לדרך…
מה שלומכם ושלומכן היום?
במאמר הזה אני אסביר:
1. מה זה "הפרעה טורדנית-כפייתית" (OCD)?
2. מדוע ואיך מתפתחת הפרעה טורדנית-כפייתית?
3. הקשר בין גמישות המוח להפרעת OCD.
4. האם ניתן להשתחרר מהפרעה טורדנית-כפייתית?
5. ואם אפשר אז כיצד ומה עליך לעשות?
6. תהליך השחרור שעלינו לעשות.
7. הפרעה טורדנית-כפייתית זה ציר!
8. היפנוזה עצמית בשירות ריפוי OCD.
אני רוצה היום לכתוב על OCD, הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (טורדנית-כפייתית).
מידי פעם מגיעים אלי אנשים שקיבלו את האבחנה הזאת – OCD.
ואני עוזר להם להשתחרר מה- OCD.
כן. זה אפשרי!
אך בואו נתחיל קודם מה זו בכלל הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD)?
מה זה "הפרעה טורדנית-כפייתית"?
באנגלית: Obsessive-compulsive disorder (OCD)
הפרעה טורדנית-כפייתית היא הפרעה בה יש לאדם הרבה מחשבות "טורדניות" והתנהגויות "כפייתיות".
המחשבות הטורדניות הן מחשבות שליליות ומחלישות בעיקרן, לרוב מחשבות של דאגה ופחד. למשל פחד מחיידקים, פחד מעונש מהבורא, פחד שיקרה משהו רע, וכו'.
אצל חלק מהאנשים עם OCD מתפתחות גם התנהגויות כפייתיות שקשורות למחשבות. האדם עשוי לשטוף ידיים באופן יסודי מאוד והרבה פעמים במהלך היום, לפעמים עשרות פעמים. או שהאדם יפתח "טקסים" מסויימים, כמו לעשות פעולה מסויימת מספר פעמים, על מנת לבטל את הדבר הרע שהוא מאמין שעשוי לקרות.
הפעולה הכפייתית מרגיעה את האדם, עד לפעם הבאה.
הפרעת OCD בדרך כלל מתחילה להתפתח בגיל ההתבגרות או בילדות, ואם היא לא מטופלת כראוי היא תלך ותתפתח, תלך ותחמיר עם הזמן. עד למצב בו המחשבות הטורדניות וההתנהגויות הכפייתיות ממש שולטות על האדם ומפריעות לתפקוד שלו. מידת הפגיעה בתפקוד תהיה כמובן קשורה לחומרת המצב.
יש אנשים עם OCD שיש להם רק מחשבות טורדניות, ויש כאלה שיש להם גם מחשבות וגם התנהגויות.
הממסד הרפואי הפסיכיאטרי רואה בהפרעה טורדנית-כפייתית הפרעה קשה המבוססת על חרדה. הטיפול הינו בכדורים שאמורים אולי להפחית את החרדה ולצמצם את מימדי ההפרעה. אך כמובן אין כאן שינוי או ריפוי, ואף אחד לא מדבר על האפשרות של שינוי וריפוי.
מדוע ואיך מתפתחת הפרעה טורדנית-כפייתית?
הפרעת OCD והקשר לגמישות המוח.
בכדי להבין כיצד מתפתחת הפרעת OCD, עלינו להבין משהו חשוב על המוח שלנו: המוח שלנו הינו גמיש. מאוד גמיש.
המסלולים העצביים במוח שמייצגים את המחשבות הינם דינמיים וגמישים וניתנים לשינוי. גם המסלולים העצביים במוח שמייצגים את ההתנהגויות שלנו הינם דינמיים וגמישים וניתנים לשינוי.
ומה הדבר שגורם לשינוי במסלולים העצביים האלה במוח?
תשומת הלב שלנו.
תשומת הלב היא מה שגורם למסלול עצבי מסויים במוח לגדול ולהתחזק. ככל שניתן למחשבה מסויימת או להתנהגות מסויימת יותר תשומת לב, כך המסלול העצבי המייצג את אותה מחשבה או התנהגות יילך ויתחזק!
אז תשומת הלב שלנו זה מה שמניע את השינוי במוח ואת ההתחזקות של מסלולים עצביים במוח.
נקודה חשובה שכדאי להבין זה שהמוח הינו נטרלי – מבחינת המוח אין טוב ורע. למוח לא משנה מה מתחזק בו. כל דבר שאנחנו נשקיע בו תשומת לב יילך ויתחזק במוח, ללא קשר לטיבו והאם הוא טוב או רע לנו.
- לקריאת מאמר שלי על המסלולים העצביים וגמישות המוח לחצו כאן.
- לקריאת מאמר שלי על האם אני יכולים לשלוט במחשבות שלנו? לחצו כאן
הקשר בין גמישות המוח לבין הפרעת OCD?
אז מה הקשר בין גמישות המוח לבין הפרעת OCD?
הפרעת OCD מתפתחת כתוצאה מהרבה תשומת לב שמקבלות המחשבות שמאוחר יותר יהפכו להיות המחשבות ה"טורדניות".
זה מתחיל במחשבה אחת שהילד או הנער נבהל ממנה. זו יכולה להיות מחשבה על משהו רע שעלול לקרות, או מחשבה שהוא לא בסדר, או כל מחשבה שלילית שמבהילה או מפחידה את הילד/נער.
אם הנער מתחיל להתעסק עם אותה מחשבה, מנסה להעלים אותה, שהיא לא תעלה, או מתחיל להתדיין ולהתווכח איתה – אז המחשבה הזו מקבלת המון תשומת לב והמסלול העצבי שמייצג אותה מתחיל לגדול ולהתחזק.
ככל שהמסלול העצבי הולך ומתחזק, המחשבה עולה לעיתים יותר תכופות. הנער ממשיך לפחד מהמחשבה וממשיך להיאבק בה ולרצות שהיא לא תעלה, ובכך – מבלי לדעת זאת – הוא ממשיך לתת לה תשומת לב ולחזק אותה עוד ועוד…
חשוב לציין שהמוח של כולנו מייצר כל מיני מחשבות שליליות, חלקן יכולות להיות מחשבות דמיוניות ואפילו הזויות. זה חלק מהתפקוד הרגיל של המוח. רוב האנשים יתייחסו אל מחשבות כאלה בשוויון נפש ולא יתעסקו איתם יותר מידי. אך אם האדם נבהל מהמחשבה ומנסה להיאבק בה ולמנוע אותה, אז היא תלך ותתחזק.
אז הבהלה מהמחשבה והרצון שהיא לא תעלה למעשה מתדלקים את המחשבה וככה היא הולכת ומתחזקת במוח.
ונוצר כאן מעגל שלילי שהולך ומתחזק:
ככל שהמסלול העצבי מתחזק יותר, כך המחשבה עולה יותר. ואז הנער נבהל יותר ונותן עוד תשומת לב למחשבה, וכך הוא מחזק אותה עוד. וכך המסלול העצבי מתחזק עוד ועוד, המחשבה עולה יותר ויותר, עד למצב שזה ממש הולך ומשתלט על הנער, הבחור, האדם.
החלק הכפייתי, ההתנהגותי, מתפתח לרוב בשלב שני. אם הנער מתחיל לעשות פעולה מסויימת על מנת "לבטל" את המחשבה – אז במוח יתחילו להתפתח מסלולים עצביים של ההתנהגויות האלה, וגם הם יילכו ויתחזקו, עד למצב שגם זה יילך וישתלט על הנער, על האדם.
כאשר האדם מבצע את הטקס שלו, את ההתנהגות ה"כפייתית", אז הוא נרגע. הרוגע הזה הינו קצר מועד ומחזיק מעמד רק זמן קצר עד לפעם הבאה שתעלה מחשבה "טורדנית". אם הוא לא יבצע את הטקס, הוא לא יחוש את הרגיעה הזו, ולכן קשה לצאת מהמעגל השלילי הזה שהולך ומתחזק, הולך ומתהדק על האדם.
זה אמנם פשטני, אך ככה בעיקרון נוצרת הפרעה טורדנית-כפייתית.
חשוב להדגיש:
אם הנער לא היה נבהל מאותה מחשבה, אז לא היה מתפתח OCD.
אם הנער היה משתף מישהו, את אחד ההורים למשל, וההורה היה מרגיע אותו ומסביר לו שזו סתם מחשבה ואין בה שום אמת, והנער אכן היה נרגע אז לא היה מתפתח OCD.
במילים אחרות, OCD הוא בסך הכל תוצאה של בהלה ופחד ממחשבות מסויימות והרבה תשומת לב שניתנת לממחשבות האלה. וזה כל הסיפור כולו.
אם כך, האם ניתן להחזיר את הגלגל אחורה ולהשתחרר מהמחשבות ה"טורדניות" ומההתנהגויות ה"כפייתיות"?
האם ניתן להשתחרר מ OCD??
האם ניתן להשתחרר מהפרעה טורדנית-כפייתית?
ואם כן אז כיצד?
התשובה היא כן.
בהחלט ניתן ואפשר להשתחרר מ OCD!!
הגמישות של המוח מאפשרת לנו להפוך את התהליך, להחליש את המסלולים העצביים הקשורים למחשבות ולהתנהגויות הטורדניים-כפייתיים, ולהתחיל לחזק מסלולים אחרים במוח שאנחנו בוחרים ויוצרים באופן מודע ומכוון.
בכדי לשחרר את עצמנו מהפרעת OCD אנחנו צריכים להבין מספר עקרונות מהותיים, אפשר לומר מספר מפתחות:
1. המחשבות ה"טורדניות" הן לא מחשבות שלנו והן לא אנחנו!
המחשבות האלה מיוצרות על ידי המוח באופן אוטומטי ואין לנו שום שליטה על כך. המוח מייצר אותן מכיוון שנוצרו בו אותם מסלולים עצביים כתוצאה מתשומת הלב המרובה שנתנו להם.
אין לנו שליטה על המחשבות האלה והן לא שלנו, לא אנחנו!
2. תשומת הלב שלנו מזינה ומחזקת את המחשבות ה"טורדניות".
כל תשומת לב שאנחנו נותנים למחשבות האלה מחזקת אותן עוד יותר. כל התנגדות למחשבות, כל התדיינות איתן, כל רצון שלנו שהן לא יעלו – רק נותן להן תשומת לב וכוח, ומחזק אותן יותר.
3. אנחנו נמצאים מעל למחשבות!
אנחנו לא המחשבות. אנחנו תודעה שנמצאת מעל למחשבות. ותודות לכך, אנחנו יכולים לבחור להעביר את תשומת הלב שלנו למחשבות אחרות שאנחנו בוחרים ורוצים לחזק במוח.
4. אנחנו יכולים להתעלם מהמחשבות ה"טורדניות".
בהתחלה זה קשה להתעלם מהן, אך כאשר מבינים שאלה מחשבות אוטומטיות שהמוח מייצר מעצמו, אז קל לנו יותר להתעלם מהן ולהפנות את תשומת הלב שלנו למחשבות אחרות, מחשבות חיוביות, מחשבות שמחזקות ותומכות בנו.
- לקריאת מאמר על הצעד השני בשחרור שלך לחצו כאן.
5. להיות אדישים למחשבות ה"טורדניות"!
השאיפה היא שנהיה אדישים למחשבות ה"טורדניות". כלומר שלא יהיה לנו אכפת אם יש אותן או אין אותן. ברגע שנהיה אדישים למחשבות האלה הן למעשה ייאבדו את הכוח שלהן עלינו ויפסיקו להיות "טורדניות".
זאת הסיבה שאני שם את המילה "טורדניות" במרכאות כפולות:
משהו מטריד אותנו רק אם אנחנו מאפשרים לו להטריד אותנו. כלב שנובח בחוץ יכול להטריד אותנו, אך הוא לא יטריד אותנו אם נתעלם מהנביחות. ובאותו האופן אם נתעלם מהמחשבות האוטומטיות האלה ונהיה אדישים כלפיהן, אז הן יפסיקו להיות "טורדניות". הן יהפכו להיות סתם מחשבות אוטומטיות שהמוח מייצר ואין להן שום השפעה עלינו.
אם כך, אנחנו יכולים ללמוד להתעלם מהמחשבות ה"טורדניות" האלה, מתוך ההבנה שהן מחשבות אוטומטיות שהמוח מייצר מעצמו והן לא באמת שלנו. אם נתעלם מהן ונפסיק לתת להן תשומת לב, הן יתחילו להיחלש במוח. ומחשבות אחרות להן אנחנו עכשיו נותנים את תשומת הלב שלנו יילכו ויתחזקו עכשיו במוח.
להשתחרר גם מההתנהגויות הכפייתיות.
במקביל לשחרור עצמנו מהמחשבות האוטומטיות, אנחנו צריכים גם לשחרר את עצמנו מההתנהגויות הכפייתיות, הטקסים הקשורים להפרעת ה- OCD.
מתוך ההבנה שהמחשבות האוטומטיות הן לא שלנו ולא אנחנו, יהיה לנו קל למצוא את הכוח והמוטיבציה להפסיק את הטקסים למיניהם. בין אם זה שטיפות ידיים, או כל התנהגות אחרת שחוזרת על עצמה וקשורה להפרעה – אנחנו צריכים פשוט להפסיק לעשות את זה.
בהתחלה זה עשוי להיות קשה, ואנחנו עשויים לחוש אי נוחות ואולי חרדה, אך אם נתמיד החרדה ותחושת אי הנוחות יילכו ויחלשו עד שייעלמו כליל.
אנחנו יכולים לעשות את זה בהדרגתיות. לבחור התנהגות אחת ולהפסיק אותה, ולאחר מכן להפסיק התנהגויות נוספות. ככה יהיה לנו יותר קל לעשות את זה.
תהליך השחרור שעלינו לעשות.
1. להבין שהמחשבות ה"טורדניות" הן מחשבות אוטומטיות שהמוח מייצר ואין לנו שליטה על כך.
2. ללמוד להתעלם מהמחשבות האוטומטיות האלה, וללמוד להיות אדישים אם הן קיימות ברקע או לא.
3. כל פעם שעולות המחשבות האוטומטיות ה"טורדניות" אז מעבירים את תשומת הלב שלנו למחשבות חיוביות ומחזקות שאנחנו בוחרים באופן מכוון ומודע.
4. רצוי לנסח מספר משפטים, או אפילו משפט אחד, אליהם תעברו כאשר עולות מחשבות "טורדניות".
דוגמא למשפטים:
- הכל בסדר והכל נמצא בהכוונה (גבוהה)!
- אני אהוב ואוהב את עצמי!
- אני רגוע ואני שולט ברוגע שלי!
בהתחלה המשפטים יישמעו לכם מלאכותיים ושקריים. זה בסדר, כי אתם רק התחלתם. אתם בדרך לשם. עם התרגול וההתמדה המשפטים ירגישו לכם יותר אמיתיים ונכונים.
אם תפעלו כך ותתמידו, אתם תיצרו שינוי במסלולים העצביים במוח שלכם, ממש שינוי מבני במוח. כתוצאה מכך המחשבות האוטומטיות ה"טורדניות" יתחילו להיחלש, והמחשבות החדשות (המשפטים) יילכו ויתחזקו.
בסופו של דבר, אם תתמידו, אתם תשחררו את עצמכם מההפרעה הטורדנית-כפייתית, מה- OCD.
זה כל כך פשוט!
פשוט, אך דורש עבודה ומאמץ והתמדה.
אני סייעתי ומסייע לאנשים להשתחרר מ OCD.
גם אתם יכולים!
הפרעה טורדנית-כפייתית זה ציר!
הפרעה טורדנית-כפייתית זה לא שחור-לבן, זה לא יש או אין, אלא זה ציר. כלומר שיש כאן מידתיות ורמת חוזק של ההפרעה. לאדם אחד תהיה הפרעה טורדנית-כפייתית כל כך חזקה שהתפקוד שלו ייפגע באופן גדול, בעוד שלאדם אחר תהיה את ההפרעה באופן יחסית מינורי והתפקוד שלו ייפגע רק קלות.
יותר מכך, למעשה לכולנו יש במידה מסויימת הפרעה טורדנית-כפייתית. כי לכולנו יש מחשבות אוטומטיות שקופצות מידי פעם ואין לנו עליהן שום שליטה (אך כן יש לנו שליטה על התגובה שלנו כאשר הן קופצות). ולכולנו יש לפעמים התנהגויות "כפייתיות": לכולנו יש את ההרגלים שלנו, את ה"טקסים" שלנו (אפילו אם זה רק אופן הכנת הקפה שלנו), וכולנו לפעמים "בודקים" דברים מסויימים (כמו אם נעלנו את האוטו).
אז במובן מסויים לכולנו יש OCD בקטנה…
היפנוזה עצמית יכולה לעזור לכם ולזרז את השחרור שלכם מה- OCD.
היפנוזה עצמית היא כלי פשוט אך עוצמתי שבעזרתו אנחנו יכולים ליצור במוח ובתת המודע שלנו את מה שאנחנו רוצים במקום מה שנוצר שם בילדות שלנו.
באמצעות היפנוזה עצמית ניתן לתכנת מחדש את תת המודע ואת המוח שלנו ולתכנת בהם את מה שאנחנו מעוניינים ובוחרים עכשיו כאנשים בוגרים ומודעים.
למי שרוצה ללמוד את נושא ההיפנוזה העצמית לעומק, וללמוד לעשות היפנוזה עצמית, אני ממליץ לעשות את הסדנא האינטרנטית שלי ללימוד היפנוזה עצמית. זו סדנא של שלוש וחצי שעות בה תקבלו גם המון ידע חשוב ביותר, וגם תלמדו מהי היפנוזה עצמית וכיצד לעשות בעצמכם היפנוזה עצמית.
היפנוזה עצמית היא כלי פשוט ובטוח ויחד עם זאת עוצמתי ביותר!
- לצפייה בחלק הראשון של סדנת ההיפנוזה העצמית שלי לחצו כאן.
המוח שלנו הינו גמיש – שינוי הינו אפשרי!
המוח שלנו הינו גמיש באופן מדהים.
למעשה כמעט הכל ניתן לשינוי במוח שלנו.
יש לנו יכולת ליצור שינוי במוח שלנו ובעצמנו, אך זה דורש מאיתנו להפסיק להזין את הדפוסים הישנים ולחזק את מה שאנחנו רוצים ליצור בעצמנו ואיך שאנחנו רוצים ליצור את עצמנו.
וזה נכון לגבי כל שינוי שאנחנו רוצים לעשות.
וזה נכון לגבי כל אחד ואחת.
גם לגבי מישהו שקיבל אבחנה של "OCD".
כמובן שזה לא קורה ביום אחד וגם לא בחודש.
אך זה אפשרי.
ואם עושים את העבודה הדרושה, אם משתמשים בתהליכי היפנוזה עצמית בכדי ליצור ולחזק את מה שאנחנו רוצים במוח – אז השינוי אכן יתרחש ויקרה, גם במוח ובתת המודע, וגם בנו עצמנו.
לסיכום, שינוי הינו אפשרי, גם כשיש אבחנה של OCD!
תתחילו לעשות את זה, כבר עכשיו, היום…
ואני כמובן תמיד כאן אם אתם זקוקים לסיוע והכוונה כלשהן…
ובנוסף, תזכרו לנשום עמוק,
לראות את הטוב שיש לכם בחיים,
ולחייך הרבה…
באהבה,
תומר (:
* * * * *
- לפרטים על סדנת ההיפנוזה העצמית האינטרנטית שלי לחצו כאן (:
- לקורס האינטרנטי שלי "לחיות מתוך רוגע – להשתחרר מלחץ וחרדה" לחצו כאן (:
מדהים כמו תמיד !!!
ישראל היקר והאהובה תודה תודה!
❤❤❤
חזק מאוד
עזרא היקר והאהוב תודה תודה! ❤❤❤
תומר היקר, כמו תמיד זה מדויק ומעולה- ופרקטי ליישום. תודה רבה!!
גבי היקר והאהוב!
תודה תודה!
בשמחה ובאהבה ❤❤❤
קראתי ונהנתי.באיזה פשטות ובגובה העיניים אתה מסביר איך להשתחרר מהפרעה שהרופאים רואים אותה לא פחות כדרמטית.שם המשחק הוא יישום..הרבה תודה
סיסי היקרה והאהובה!
תודה תודה!
כמובן שהיישום וההתמדה הם המפתחות. ללא זה שום דבר לא יישתנה…
באהבה, תומר ❤❤❤