האמת על תזונה קיטוגנית – האם היא באמת טובה ובטוחה?
The Truth About Kitogenic Diet
חברים וחברות יקרים ויקרות! שותפים לדרך…
מה שלומכם ושלומכן היום?
תזונה קיטוגנית, תזונת קיטו, הפכה להיות פופולרית מאוד בשנים האחרונות, ומקדמים אותה כתזונה שטובה לירידה במשקל, לטיפול בסוכרת, ובכלל כתזונה בריאה שטובה לאריכות חיים בריאים ונטולי מחלות.
אך האם זו האמת?
האם זה נכון?
במאמר זה אני אכנס לעומק מהי תזונה קיטוגנית והאם היא טובה ובריאה לנו.
זה מאמר חשוב שמביא לכם את האמת שלא מדברים עליה. המאמר הינו ארוך ומעמיק אך כתוב באופן ברור ומובן. אני ממליץ לכם לקרוא אותו עד הסוף.
תעבירו אותו הלאה כדי שגם האנשים החשובים לכם יידעו את האמת הזו.
במאמר זה אני אסביר:
1. מה זה קיטוזיס (המצב הקיטוגני), מתי הגוף נכנס למצב קיטוגני באופן טבעי?
2. מהי תזונה קיטוגנית (תזונת קיטו, Ketogenic diet), ומה המקור של התזונה הקיטוגנית – טיפול באפילפסיה במחיר גבוה!
3. למה אנשים שעוברים לתזונה קיטוגנית עשויים להרגיש שיפורים מסויימים בהרגשה שלהם?
4. התזונה הקיטוגנית עניה מאוד בנוטריאנטים!
5. מדוע יש ירידה במשקל בתזונה קיטוגנית?
6. האם תזונה קיטוגנית מרפאת סוכרת סוג 2??
7. מה קורה למאגרי הגליקוגן בגוף בתזונה קיטוגנית?!
8. גלוקו-נאו-ג'נסיס (Gluconeogenesis). הפקת סוכר מ…?!
9. אז מה קורה לשרירים בתזונה קיטוגנית?!
10. מה קורה לכולסטרול בתזונת קיטו?!
11. למה רמת הקורטיזול (הורמון לחץ) גבוהה בתזונה קיטוגנית ומה ההשלכות של כך.
12. מה קורה לעצמות בתזונה קיטוגנית?
13. מה ההשלכות של כל השומן הזה בתזונת קיטו?!
14. האם תזונה קיטוגנית מרפאת מחלת לב וטרשת עורקים?
15. איזה תזונה כן הוכחה כמרפאת מחלת לב וטרשת עורקים?!
16. Longevity או Early Death?? אריכות חיים בריאה או מוות מוקדם??
17. מהי התזונה שיוצרת ריפוי ובריאות ואריכות חיים בריאים?
18. סיכום.
מה זה קיטוזיס (המצב הקיטוגני)?
קיטוזיס הוא מצב בו הגוף עובר למסלול מטבולי חלופי במקום המסלול המטבולי הרגיל. במצב הרגיל הגוף משתמש בפחמימות על מנת להפיק מהם סוכר, והסוכר הזה משמש כדלק לכל מליארדי התאים בגוף ובמוח. כל התאים בגוף ובמוח זקוקים לאספקה קבועה של סוכר לצורך המחייה שלהם. סוכר זה הדלק הטבעי והמועדף על כל התאים בגוף ובמוח. לכן תמיד חייבת להיות רמה מינימלית של סוכר בדם, ואם רמת הסוכר יורדת נמוך מידי האדם עלול להתעלף ואף למות.
במצב של קיטוזיס הגוף עובר למסלול מטבולי אחר בו הוא מפרק שומנים ומפיק מהם "גופי קיטו" (Keto bodies). התאים בגוף ובמוח יכולים להשתמש גם בגופי קיטו כדלק לצורך ההישרדות שלהם. אולם חלק מהתאים במוח (כשליש מתאי המוח) אינם מסוגלים להשתמש בגופי קיטו והם חייבים סוכר על מנת להמשיך להתקיים. כלומר, גם במצב של קיטוזיס הגוף חייב מידה מסויימת של סוכרים כי אחרת חלק מתאי המוח ימות! לכן גם במצב של קיטוזיס רמת הסוכר בדם חייבת להיות מעל למינימום הנדרש.
מתי הגוף נכנס למצב קיטוגני (מצב קיטו) באופן טבעי?
מתי הגוף עובר למסלול המטבולי החלופי הזה של פירוק שומנים וייצור גופי קיטו?
בטבע, באופן טבעי, הגוף יעבור לקיטוזיס רק אם הוא לא מקבל מזון. כלומר, בעבר הרחוק בתקופות בהן האוכל לא היה בשפע כמו כיום (ברוב העולם), היו ימים או שבועות בהם לא היה מזון זמין. הגוף שלנו, בחכמתו הרבה, פיתח מסלול "חירום" – הרי הוא המסלול של פירוק שומנים וייצור גופי קיטו.
וכך, בתקופות בהן המזון היה חסר, הגוף פשוט עבר לפירוק שומנים וכך האדם יכול היה לשרוד גם תקופות ממושכות של חוסר מזון.
כלומר, המסלול החלופי, המסלול הקיטוגני, הינו מסלול לשעת חירום, וזה לצורך הישרדות בזמנים בהם אין מזון.
כאשר המזון חזר להיות זמין והאדם חזר לאכול, אז הגוף חוזר למסלול המטבולי הרגיל של פירוק פחמימות וסוכרים לסוכר. מכיוון שזה כאמור המסלול המטבולי המועדף על הגוף.
יש עוד שני מצבים בהם הגוף עובר למסלול הקיטוגני של פירוק שומנים:
הראשון הינו בזמן צום. כאשר האדם צם באופן יזום צום מים ממושך, אז לאחר יומיים- שלושה הגוף מפעיל את המסלול החלופי, מסלול החירום. צום ממושך יזום הינו אמצעי הריפוי הטבעי העוצמתי ביותר, מכיוון שבצום הגוף אינו מבזבז אנרגיה על עיכול, ומפנה את כל האנרגיה לתהליכים של ניקוי וריפוי בכל רחבי הגוף. תהליכים כמו אוטופאגיה.
המצב השני בו הגוף מפעיל את מסלול החירום הקיטוגני הוא מצב בו האדם אוכל רק שומנים וחלבונים, ולא אוכל בכלל או מעט מאוד מאוד פחמימות וסוכרים. וזה מה שקורה בתזונה קיטוגנית.
מהי תזונה קיטוגנית (תזונת קיטו, Ketogenic diet).
אז מהי תזונה קיטוגנית, תזונת קיטו?
תזונה קיטוגנית היא תזונה בה האדם נמנע לגמרי או כמעט לגמרי מפחמימות וסוכרים, ואוכל בעיקר הרבה שומנים וחלבונים. כלומר, רוב הקלוריות בתזונת קיטו מגיעות משומן וחלבון, ומעט מעט מהקלוריות מגיעות מפחמימות וסוכרים.
למה חשוב להימנע מפחמימות וסוכרים?
כי אם האדם יאכל יותר מכמות ממש קטנטנה של פחמימה, אז הגוף "ייצא" מהמצב הקיטוגני ויחזור למצב הרגיל של פירוק פחמימות לסוכר. מכיוון שזה המצב המועדף על הגוף.
לכן זה די קשה להמשיך לאכול ולהיות במצב קיטוגני, מכיוון שאסור לאכול פחמימות או סוכרים. כלומר שכל הפחמימות המלאות מהצומח – כמו אורז מלא, קינואה, עדשים, שעועית, טופו, וכו' – וכמעט כל הפירות – תפוז, בננה, מנגו, אבטיח, פפאיה, אפרסק, שזיף, וכו' – הינם אסורים לאכילה כי יש בהם יותר מידי פחמימות וסוכרים! גם ירקות מסויימים אסורים לאכילה, כמו בטטה, תפוח אדמה, סלק, גזר, וכו'.
כמה פחמימות מותר לאכול בתזונה קיטוגנית?
המחמירים יגידו 20 גרם, והמתירנים ירשו 50 גרם פחמימה. אפילו אם ניקח 50 גרם פחמימה, זה 200 קלוריות. כלומר שבתזונה של 2000 קלוריות, מקסימום 10% מהקלוריות יכולות להגיע מפחמימות או מסוכרים.
וזה מאוד מאוד מעט!
אפילו בסלט רגיל עשויות להיות כחצי מכמות מפחמימות המותרת!
גם אגוזים, שקדים, או זרעים למיניהם יש פחמימות, ולכן צריך לצמצם את הכמות שלהם בתזונה קיטוגנית.
לדוגמה, אם אוכלים סלט שמכיל חצי ראש חסה, מלפפון אחד, עגבניה אחת, בצל קטן, ואבוקדו אחד – כבר הגענו ל 50 גרם פחמימות (וכ- 500 קלוריות). כלומר שאי אפשר לאכול עוד שום דבר מהצומח, כי כל מזון מהצומח מכיל גם פחמימה.
זאת אומרת, שאם אנחנו אוכלים 2,000 קלוריות ביום, אז 1,500 הקלוריות הנוספות חייבות להגיע או ממזון מהחי (שאינו מכיל פחמימות), או משמנים כמו שמן זית או שמן קוקוס.
כלומר שכמות המזון מהצומח, שכולו מכיל גם פחמימות, מאוד מאוד מוגבלת בתזונה קיטוגנית.
זה משמעותי, כי מזון מהצומח הוא הכי עשיר בנוטריאנטים – ויטמינים, מינרלים, ופיטו-נוטריאנטים שקיימים רק במזון מהצומח. היות וכמות המזון מהצומח חייבת להיות נמוכה על מנת לעמוד במינימום הדרוש של פחמימות, יש סכנה של היווצרות חסרים בתזונה. אני אחזור לנקודה הזו בהמשך.
המשמעות היא שכ- 90% מהקלוריות מגיעות משומנים ומחלבונים. וזה מאוד בעייתי כפי שאני אסביר בהמשך המאמר.
המקור של התזונה הקיטוגנית – טיפול באפילפסיה במחיר גבוה!
התזונה הקיטוגנית פותחה לפני כמאה שנים לצורך טיפול בילדים עם אפילפסיה ופרכוסים. היה ידוע שצום מים ממושך מפחית משמעותית את הפרכוסים. בצום ממושך הגוף כאמור עובר למסלול החירום ומייצר גופי קיטו מעודפי שומן בגוף.
התזונה הקיטוגנית כביכול מדמה מצב של צום: היות ולא אוכלים כמעט בכלל פחמימות וסוכרים, אז מאלצים את הגוף לעבור למסלול המטבולי החלופי (מסלול החירום), והגוף עובר למצב של קיטוזיס ומייצר גופי קיטו, כמו בצום.
ואכן, התזונה הקיטוגנית נמצאה כיעילה לחלק מהילדים עם אפילפסיה בהפחתת התקפי הפרכוסים.
אך היה לכך מחירים כבדים.
הילדים שאכלו תזונה קיטוגנית ואמנם הייתה להם הקלה משמעותית בהתקפי הפרכוסים, סבלו ממכלול של בעיות בריאותיות חמורות, כמו מטרשת עורקים והתקפי לב בגיל צעיר, היחלשות העצמות ואוסטאופורזיס כבר בגילאי העשרה, ועוד… הם נשארו בתזונה הקיטוגנית רק כי אחרת היו להם את התקפי הפרכוסים הקשים.
כעשרים שנים לאחר מכן, פותחו כדורים שמסייעים בהפחתת פרכוסים לאנשים עם אפילפסיה, והתזונה הקיטוגנית ננטשה. כך עד שנות התשעים של המאה הקודמת, כאשר גילו שתזונה קיטוגנית מסייעת לאנשים שהכדורים אינם יעילים אצלם.
- לקריאת המאמר שלי על ריפוי אפילפסיה ופרכוסים באמצעות תזונה לא קיטוגנית לחצו כאן.
בשנים האחרונות התזונה הקיטוגנית הפכה להיות פופולרית בלי קשר לאפילפסיה ופרכוסים, ומשווקת כתזונה בריאה למרות כל הבעיות והסכנות הבריאותיות שיש בה.
למה אנשים שעוברים לתזונה קיטוגנית עשויים להרגיש שיפורים מסויימים בהרגשה שלהם?
חלק מהאנשים שעוברים לתזונה קיטוגנית עשויים להרגיש שיפורים מסויימים בהתחלה, כמו ירידה מהירה במשקל בשבוע-שבועיים הראשונים, ירידה ואיזון של רמת הסוכר הדם אם יש סוכרת או סוכר גבוה, ואולי גם יותר בהירות מחשבתית.
סיבה אחת בשיפורים אלה נעוצה בעובדה שהאדם מפסיק לאכול ג'אנק מזיק כמו פסטה, לחמים, גלידה, שוקולד, חטיפים, משקאות קלים, וכו'. זה כבר שיפור גדול והגוף יגיב בהתאם. יתכן מאוד שהתזונה הקיטוגנית מהווה שיפור משמעותי באיכות המזון עבור חלק מהאנשים שקודם לכן אכלו הרבה מזון ג'אנק. אך זה לא אומר שהתזונה הקיטוגנית אכן בריאה בטווח הארוך.
אני תיכף אסביר ממה נובעת הירידה במשקל, ומדוע הסוכר מתאזן, והאם זה אכן נעשה באופן טוב ובריא.
אך לפני זה, אני רוצה לגעת בנקודה חשובה אחרת.
התזונה הקיטוגנית עניה מאוד בנוטריאנטים!
כפי שכבר ציינתי, כמות המזון מהצומח הינה מוגבלת מאוד בתזונה קיטוגנית. מזון מהצומח, ובמיוחד פירות וירקות, הם המזון הכי עשיר בכל סוגי הנוטריאנטים: ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, ואלפי פיטו-נוטריאנטים הקיימים רק בצמחים.
לעומת זאת מזון מהחי הינו יחסית עני בנוטריאנטים ואין בו בכלל פיטו-נוטריאנטים.
גם כל השמנים, שמהווים חלק משמעותי בתזונה קיטוגנית, הם מאוד עניים מבחינה תזונתית ואין בהם כמעט בכלל נוטריאנטים.
לכן התזונה הקיטוגנית הינה ענייה בנוטריאנטים ויש סכנה שלאדם יהיו חסרים בתזונה הזו. ואכן היו מקרים של חוברים שגרמו לפגיעה בריאותית, כמו למשל מחלת צפדינה (Scurvy) כתוצאה ממחסור בויטמין C.
אפשר כמובן לקחת מולטי-ויטמין ליתר ביטחון. זה אולי יימנע היווצרות חוסרים חמורים, אולם כדורי מולטי-ויטמין לא יכולים להחליף את כל השפע העצום של נוטריאנטים הקיים בפירות וירקות חיים.
- לקריאת המאמר שלי על כוח הריפוי של פירות וירקות חיים לחצו כאן.
כך שזו כבר מגרעת ראשונה בתזונה הקיטוגנית, העוני התזונתי בנוטריאנטים.
מדוע בתזונה קיטוגנית יש בהתחלה ירידה מהירה במשקל?
אנשים שמתחילים תזונה קיטוגנית עשויים לרדת במשקל בצורה יחסית מהירה בשבוע – שבועיים הראשונים. וזה גורם לאנשים לחשוב שהם עושים משהו טוב לגוף שלהם ולבריאות שלהם.
אך האם זה אכן נכון?
בואו נבדוק מדוע מתרחשת הירידה המהירה הזו במשקל בשבוע הראשון.
מכיוון שהאדם אינו אוכל כמעט בכלל פחמימות, אז הגוף משתמש במאגרי הגליקוגן שיש בכבד ובשרירים. גליקוגן מומר בקלות לסוכר וכך הגוף מצליח לשמור על רמת סוכר מספקת ביומיים-שלושה הראשונים.
אצל רוב האנשים עשוי להיות סה"כ כ- 650 גרם של גליקוגן בכבד ובשרירים. הגליקוגן עטוף במים מכיוון שעל כל גרם גליקוגן נדרשים 4 גרם של מים. לכן בימים הראשונים הגוף מאבד 650 גרם כפול 5 שזה קצת יותר מ- 3 קילוגרם.
כלומר יש ירידה של כ- 3 ק"ג רק כתוצאה מהשימוש במאגרי הגליקוגן!
אני תיכף אגע במשמעויות נוספות של ירידת מאגרי הגליקוגן.
לוקח יום או גג יומיים למאגרי הגליקוגן להתרוקן. אך הגוף זקוק וחייב סוכר על מנת לשרוד. ולכן הגוף מתחיל בהמרת חלבון לסוכר, בתהליך ייחודי שנקרא גלוקו-נאו-ג'נסיס. לצורך כך הגוף ישתמש גם בחלבון שמגיע מהמזון, אך הוא גם ישתמש תמיד גם בחלבון מהשרירים. כן, הגוף מתחיל לפרק רקמת שריר על מנת להפיק ממנה סוכר!
ולכן חלק נוסף מהירידה המהירה במשקל הינה בגלל ירידה במסת השרירים.
למעשה, מעט מאוד שומן מתפרק ממאגרי השומן בגוף בתזונה הקיטוגנית, במיוחד בימים הראשונים, אך גם בהמשך.
במחקר מבוקר שהשווה ירידה במשקל לאורך 4 שבועות או בתזונה קיטוגנית או בתזונה מבוססת פחמימות וממועטת שומן, יותר משקל ירד בתזונת הקיטו. אבל, וזה אבל גדול מאוד, המשקל שירד בקבוצה שאכלה בעיקר פחמימות ומעט שומן ירד בעיקר משומן, בעוד שבתזונה הקיטוגנית המשקל שירד היה בעיקר מאובדן גליקוגן, מים, וחלבון, ומעט מאוד משומן.
כלומר, בתזונה עתירת פחמימות וממועטת שומן המשקל ירד בצורה בריאה הרבה יותר וללא אובדן הגליקוגן ומסת שרירים.
יותר מכך, לאורך זמן, תזונה קיטוגנית גורמת לעליה במשקל, ובמיוחד לעליה בשומן בטני הקשור להרבה בעיות בריאותיות. בהמשך המאמר אני אסביר מדוע זה קורה.
האם תזונה קיטוגנית מרפאת סוכרת סוג 2??
אחת הסיבות מדוע תזונה קיטוגנית נחשבת כל כך "טובה" זה כי היא עוזרת לאנשים עם רמת סוכר גבוהה או עם סוכרת לאזן את רמת הסוכר ולשמור על רמת סוכר נמוכה.
וזה אכן חשוב!
ואכן, אם האדם מצליח להגיע לקיטוזיס – כלומר שהוא מצליח לאכול מעט מאוד פחמימות או סוכרים, ורוב הקלוריות מגיעות משומנים וחלבונים – אז רמת הסוכר אכן תתאזן ותהיה בטווח הרצוי.
כל עוד הוא לא נוגע בשום פחמימה.
כי ברגע שהוא יאכל משהו פחמימתי או עם סוכר – כמו בטטה או בננה – אז הסוכר שלו ייקפוץ מאוד גבוה ויישאר גבוה הרבה זמן.
ואם מישהו בתזונה קיטוגנית יעשה בדיקת דם של העמסת סוכר, שזו הדרך הרפואית לבדוק אם למישהו יש סוכרת, אז התוצאה תהיה רמת סוכר גבוהה מאוד והוא יצא סוכרתי!
למה?
כי הסוכרת עדיין קיימת. ולא רק שהיא קיימת, אלא שהיא חזקה עכשיו אפילו יותר מאשר לפני תזונת הקיטו!
ומדוע זה קורה?
כי מה שגורם לרמת הסוכר לעלות ולסוכרת זה השומן, לא הסוכר או הפחמימה. השומן חוסם את הקולטן של האינסולין, וגורם לתנגודת לאינסולין.
השומן הוא הבעיה.
כאשר מישהו עם סוכרת מוציא את השומן מהתזונה שלו – מלבד השומן הקיים בפירות וירקות ופחמימות מלאות מהצומח – אז תוך שבוע- שבועיים הדם מתנקה מהשומנים והסוכר מתייצב. ואז אין תנגודת לאינסולין ואין סוכרת!
- לקריאת המאמר שלי על ריפוי סוכרת לחצו כאן.
אך כשאוכלים תזונה קיטוגנית שיש בה המון שומן, אז התנגודת לאינסולין נהיית גרועה יותר בגלל כל השומן. כך שמתחת לפני השטח הסוכרת למעשה רק מחריפה!
כך שבתזונה קיטוגנית, למרות שרמת הסוכר יורדת ולכאורה אין סוכרת, למעשה הסוכרת רק מחריפה!
מה קורה למאגרי הגליקוגן בגוף בתזונה קיטוגנית?!
כבר הזכרתי קודם שמאגרי הגליקוגן מתרוקנים ביום- יומיים הראשונים של תזונה קיטוגנית. אני רוצה כאן קצת להעמיק בכך ובמשמעויות של כך.
היות והגוף כמעט ולא מקבל פחמימה, אז הוא משתמש בגליקוגן הרזרבי הקיים בכבד ובשרירים ביום- יומיים הראשונים, ומאגרי הגליקוגן מתרוקנים ונשארים מרוקנים כל עוד האדם ממשיך בתזונה הקיטוגנית.
זו נקודה חשובה ביותר:
מאגרי הגליקוגן מתרוקנים ונשארים מרוקנים בתזונה קיטוגנית.
אבל מאגרי הגליקוגן אינם קיימים סתם. יש סיבה טובה מדוע הגוף טורח לאגור כמות מסויימת של גליקוגן. והסיבה היא שלגוף קל מאוד להפוך גליקוגן לסוכר. כך שאם יש בכל זמן נתון צורך גדול בסוכר, אז הגוף משתמש בגליקוגן ומספק סוכר מיידי וזמין לשרירים ולמוח.
מתי מצב כזה עשוי לקרות?
בטבע, בעבר הרחוק שלנו, זה יכול לקרות אם אנחנו בסכנה קיומית, כמו אם חיה תוקפת אותנו ורוצה לאכול אותנו לארוחת בוקר שלה…
במציאות של היום סכנות כאלה כבר לא קיימות. אך אם נרצה לרוץ ריצה ארוכה, או כל פעילות גופנית מתמשכת, אז הגוף ישתמש במאגרי הגליקוגן לצורך הריצה. ללא מאגרי הגליקוגן יהיה קשה מאוד לרוץ מרחקים גדולים או לעשות פעילות גופנית מתמשכת.
כלומר שבתזונה קיטוגנית אין רזרבה של אנרגיות זמינות.
זאת הסיבה מדוע תזונה קיטוגנית היא הדבר הכי פחות טוב לעשות אם אתם עושים פעילות גופנית אירובית. כי פשוט לא תוכלו לעשות פעילות אירובית מתמשכת. והביצועים שלכם יירדו דרמטית.
וזה יותר מכך.
בתזונה קיטוגנית אין למעשה אנרגיה זמינה מהירה. צריך לזכור שפירוק השומנים לצורך אנרגיה הוא לא המסלול המועדף על הגוף, אלא זהו מסלול למצבי חירום בתקופות ללא מזון.
כלומר, האדם יחוש חוסר אנרגיות, עייפות וחולשה פיזית, קושי להיות מפוקס.
זו אולי אחת הסיבות מדוע אנשים בתזונה קיטוגנית כל כך משבחים את הקפה ושותים הרבה קפה. כי הקפה הינו מעורר וגורם להם להרגיש יותר עירניים ומפוקסים.
בלי קפה בתזונה קיטוגנית החולשה והקושי להתרכז בולטים יותר.
אך הקפה רק מגביר את אחת הבעיות המרכזיות הקיימות בתזונה קיטוגנית, שתיכף אגיע אליה.
גלוקו-נאו-ג'נסיס (Gluconeogenesis). הפקת סוכר מ…?!
כמו שראינו בתזונה קיטוגנית האדם אינו אוכל כמעט בכלל פחמימות או סוכרים. אך הגוף חייב סוכר בכדי להתקיים. ללא סוכר בדם אנחנו נמות תוך דקות. לכן הגוף שומר בקפדנות על רמת הסוכר בדם.
אמנם רוב הגוף והמוח יכולים להשתמש בגופי קיטו כדלק שלהם, אך יש איזורים שאינם מסוגלים להשתמש בגופי קיטו, וחייבים סוכר על מנת לחיות ולתפקד. כשליש (33%) מהמוח חייב סוכר.
שליש מהמוח אינו מסוגל להשתמש בגופי קיטו וחייב לקבל סוכר על מנת לשרוד.
היות והגוף כמעט לא מקבל פחמימה וסוכר מהתזונה, אז הוא חייב לייצר בעצמו סוכר. אחרת נמות. והגוף יודע ומסוגל לייצר סוכר, והוא עושה את זה בתהליך מיוחד שנקרא
גלוקו-נאו-ג'נסיס (Gluconeogenesis). בתהליך זה הגוף לוקח חלבונים וממיר אותם לסוכרים.
גלוקו-נאו-ג'נסיס הוא לא תהליך רגיל ובגוף אינו משתמש בו בשגרה, אלא רק במצבים בהם אין מספיק סוכר מהתזונה. רק אז הגוף יפעיל את הגלוקו-נאו-ג'נסיס, מכיוון שהוא כאמור חייב סוכר בדם.
אז מה קורה לשרירים בתזונה קיטוגנית?!
ראינו שבתזונה קיטוגנית הגוף מייצר סוכר מחלבונים, מכיוון שהגוף חייב סוכר.
ומהיכן הגוף לוקח את החלבונים לצורך ייצור סוכר?
חלק הוא לוקח מחלבונים שמגיעים מהתזונה, אך תמיד הוא ייקח גם חלבונים מהגוף עצמו, כלומר מהשרירים. כן, בתזונה קיטוגנית הגוף משתמש בחלבון מהשרירים לצורך ייצור סוכר!
מובן שעקב כך מסת השרירים יורדת!
וככל שהאדם יהיה זמן רב יותר בתזונה קיטוגנית, כך מסת השרירים תלך ותקטן!! ולא משנה כמה חלבון הוא אוכל בתזונה.
זו עובדה ידועה בקרב מתאמני קרוס-פיט (Cross-Fit) שתזונה קיטוגנית לא הולכת עם אימוני קרוס-פיט. מתאמני קרוס-פיט שעוברים לתזונת קיטו מאבדים בממוצע כ- 8% ממסת השרירים הגדולים!
לדוגמה, מחקר שבדק בדיוק את הסוגיה הזו.
במחקר השוו בין שתי קבוצות. שתי הקבוצות עשו אימוני כוח זהים לאורך 8 שבועות ונבדקה מסת השרירים לפני תחילת המחקר ובסיומו.
קבוצה אחת אכלה תזונה מבוססת על פחמימות מהצומח וממועטת שומן, והקבוצה השנייה אכלה תזונה קיטוגנית עם המון חלבון והמון שומן.
החוקרים הופתעו מהתוצאות:
הקבוצה שאכלה תזונה מבוססת פחמימות וממעוטת שומן העלתה יפה את מסת השרירים, ב- 1350 גרם. אולם הקבוצה שאכלה תזונה קיטוגנית, לא רק שלא העלתה את מסת השרירים, אלא מסת השרירים ירדה ב- 100 גרם!!
כלומר, האנשים שאכלו תזונה קיטוגנית איבדו מסת שריר למרות אימוני הכוח שעשו באופן קבוע לאורך המחקר!
כך שבתזונה קיטוגנית, למרות כמות גדולה של חלבון שהאדם אוכל, מסת השרירים אינה עולה אלא יורדת בגלל שהגוף נאלץ לקחת חלבון מהשרירים ולהפוך אותו לסוכר על מנת לשרוד.
מה קורה לכולסטרול בתזונת קיטו?!
כולסטרול גבוה נקשר למחלת לב וטרשת עורקים.
דבר זה התגלה לראשונה במחקרים רוסיים בתחילת המאה הקודמת. מאז הצטברו עוד ועוד עדויות ומחקרים שמראים את הקשר ההדוק בין רמת כולסטרול גבוהה לבין טרשת עורקים, התקפי לב, ושבץ.
ככל שהכולסטרול גבוה יותר כך הסיכון לשבץ, התקף לב, וטרשת עורקים עולה. וההיפך, רמת כולסטרול נמוכה קשורה לסיכון נמוך עד אפסי לכל אלה.
התזונה היא כמובן הגורם העיקרי לרמת הכולסטרול.
תזונה עתירת שומן מהחי ושומן רווי גורמת לרמת כולסטרול גבוהה ולהתהוות משקעי כולסטרול, פלאק, בעורקים ובכל כלי הדם. בארצות בהן אוכלים הרבה מזון מהחי, מחיות, נמצא כי טרשת עורקים מתחילה מאוד מוקדם, וכבר בגילאי העשרה נוצרים משקעים, פלאק, בכלי הדם!
לעומת זאת, בארצות בהן אוכלים מעט או כלל לא מזון מהחי, מחיות, אין כמעט בכלל טרשת עורקים ופלאק בכלי הדם, ואין כמעט בכלל התקפי לב ושבץ.
אנקדוטה מעניינת ורלוונטית לענייננו:
חיות טורפות – כמו נמר – וחיות אומניבוריות אמיתיות (חיות אוכלות כל, Omnivores) – כמו דובים – אוכלות כמויות עצומות של כולסטרול ושומן רווי, ועדיין אין להן טרשת עורקים ואין להן פלאק בכלי הדם!
זאת מכיוון שהגוף שלהן מייצר אנזים מיוחד בבלוטת התריס, שתפקידו לפרק את הפלאק שנוצר וכך אין להן טרשת עורקים. אגב, אם מוציאים לחיות אלה את בלוטת התריס, אז כן יהיה להן טרשת עורקים ופלאק!
לעומת זאת, כל החיות הצמחוניות, אם נותנים להן מזון שמכיל שומן רווי וכולסטרול (כלומר מזון מהחי, מחיות) – אז הן מהר מאוד ייפתחו טרשת עורקים וכלי הדם שלהם יתמלאו בפלאק!
זאת מכיוון שהן לא מייצרות את האנזים המיוחד ההוא שחיות טורפות מייצרות. כי הן לא אמורות לאכול מזון מהחי שמכיל שומן רווי וכולסטרול, ובטבע הן אכן לא אוכלות מהדברים האלה. זה לא המזון הטבעי שלהן.
האדם אינו אומניבור אמיתי.
ולראיה – הוא מפתח טרשת עורקים ופלאק אם הוא אוכל תזונה שיש בה מזון מהחי, מחיות, ויש בה שומן רווי וכולסטרול. כי אין לו את האנזים שיש לטורפים ולחיות אומניבוריות אמיתיות. נכון, האדם מסוגל לשרוד כמעט על כל מזון, אך הוא לא יהיה בריא לאורך זמן, יסבול מכל מיני מחלות, וימות מוות מוקדם על פי רוב.
למה רמת הקורטיזול (הורמון לחץ) גבוהה בתזונה קיטוגנית ומה ההשלכות של כך?
בתזונה קיטוגנית רמת הקורטיזול עולה ונשארת גבוהה כל עוד האדם ממשיך עם התזונה הקיטוגנית.
קורטיזול הוא הורמון לחץ.
ולרמה גבוהה של קורטיזול יש השלכות בריאותיות שליליות רבות.
תיכף ארחיב על כך.
מדוע רמת הקורטיזול עולה בתזונת קיטו?
קורטיזול הכרחי לתהליך של גלוקו-נאו-ג'נסיס, אותו תהליך בו הגוף מייצר סוכר מחלבון. ללא קורטיזול הגוף לא יכול לייצר סוכר מחלבון. לכן רמת הקורטיזול הינה גבוהה בתזונה קיטוגנית. אגב, זה בפני עצמו מרמז שהתזונה הקיטוגנית אינה התזונה הטבעית שלנו ואינה תזונה בריאה. כי אחרת מדוע שהגוף ייאלץ להעלות את רמת הורמון הלחץ קורטיזול??
רמה גבוהה של קורטיזול לאורך זמן אינה בריאה.
אז קורטיזול הינו הכרחי לצורך ייצור סוכר מחלבון, ולכן רמת הקורטיזול הינה גבוהה בתזונת קיטו.
ומה ההשלכות של רמת קורטיזול גבוהה לאורך זמן?
הרבה השלכות שליליות.
למשל:
- רמת דלקתיות גבוהה.
- הצטברות של שומן בטני, שומן הנקשר להרבה בעיות בריאותיות.
- קורטיזול הינו הורמון קטבולי, כלומר הורמון מפרק (לא בונה). לכן יש עצירה של תהליכי בניה וריפוי, ודגש על תהליכי פירוק. צריך לזכור שקורטיזול הינו הורמון לחץ ואמור לעלות לאורך זמן רק במצבי חירום.
- ירידה בתפקוד המערכת החיסונית.
- בעיות עיכול.
- קשיי שינה.
- חולשה ועייפות (עייפות כרונית).
- מצב רוח ירוד, יתר עצבנות, דיכאון.
- הזדקנות מוקדמת וסיכוי מוגבר למוות מוקדם.
כפי שאנחנו רואים, לרמת הקורטיזול הגבוהה בתזונה קיטוגנית יש הרבה השלכות בריאותיות ונפשיות שליליות.
מה קורה לעצמות בתזונה קיטוגנית?
סוגיה חשובה נוספת היא מה קורה לעצמות בתזונה קיטוגנית.
המצב הקיטוגני בו מיוצרים גופי קיטו, הינו מצב חומצי. גופי קיטו הינם חומציים, ולכן כל הזמן נוצרת חומציות בגוף.
אם האדם אוכל חלבון מהחי, אז גם זה יוצר חומציות (חלבון מהחי מכיל הרבה זרחן ויוצר חומציות בגוף). גם קפה גורם לחומציות בגוף, ושתיית הרבה קפה, כמו שקורה הרבה בתזונה קיטוגנית, שופך עוד אש למדורת החומציות בגוף.
אך הגוף אינו מסוגל להתקיים בסביבה חומצית: הוא חייב להיות מעט בסיסי על מנת לתפקד באופן אופטימלי ולצורך שמירה על הבריאות.
לכן הגוף חייב לאזן את החומציות הזו כדי להחזיר את האיזון של חומציות-בסיסיות. והוא עושה זאת על ידי שחרור מינרלים בסיסיים כמו סידן ומגנזיום, אותם הוא מוציא מהשרירים ומהעצמות.
כלומר שהגוף מוציא סידן ומגנזיום מהעצמות ומהשרירים על מנת לשרוד, כי אם הגוף יהיה חומצי אז התאים ימותו.
לאורך זמן המשמעות של הינה אחת: היחלשות של העצמות עד כדי אוסטאופורזיס, מצב בו העצמות הופכות להיות פריכות ושבירות יותר ויותר.
וזה כאמור קורה בתזונה הקיטוגנית בגלל שהתזונה הזו יוצרת חומציות בגוף.
- לקריאת המאמר שלי על ריפוי אוסטאופורזיס לחצו כאן.
מה ההשלכות של כל השומן הזה בתזונת קיטו?!
תזונה קיטוגנית היא תזונה המבוססת על שומן. רוב הקלוריות מגיעות משומן. זה נתון מובנה בתזונה הקיטוגנית.
מה ההשפעות הבריאותיות של כמות כזו גדולה של שומן?
כמות גדולה של שומן גורמת לטרשת עורקים, התהוות פלאק בכלי הדם, וסתימה הדרגתית של כלי הדם בכל הגוף. זאת עובדה שידועה כבר מעל מאה שנים.
שומן מהחי הינו הכי גרוע וגורם טרשת עורקים באופן הכי חמור ומהיר (טרשת עורקים זה מצב בו העורקים הולכים ונסתמים לאט לאט על ידי משקעים בדופן של כלי הדם).
אך כל שומן בכמות גדולה יגרום לטרשת עורקים. גם שמן זית, המשווק כבריא, פוגע בכלי הדם ועשוי לגרום לפלאק ולטרשת עורקים.
טרשת עורקים ומחלת לב הן גורם המוות הגדול ביותר בעולם המערבי.
ותזונה קיטוגנית תורמת להתהוות טרשת עורקים ומחלת לב. ואכן, מחקרים מראים שתזונה עתירת שומן גורמת לסיכון גבוה למוות מוקדם. בהמשך ארחיב על כך.
הכמות הגדולה של שומנים בתזונה קיטוגנית גורמת למספר בעיות נוספות.
להלן כמה מהן:
- השומן פוגע בשכבת תאי האפיתל בכלי הדם. פגיעה בתאי האפיתל גורמת לירידה בייצור החומר החשוב ניטריט-אוקסיד (Nitrite Oxide, NO), ועקב כך לירידה בגמישות כלי הדם.
- השומן גורם להדבקות של תאי הדם האדומים אחד לשני וגורם להאטה בזרימת הדם.
- בגלל הקושי בזרימת הדם הלב חייב להתאמץ יותר, ועקב כך לחץ הדם עשוי לעלות.
- בגלל זרימת הדם האיטית יותר והדבקות תאי הדם האדומים יש ירידה בהולכת החמצן. התאים בגוף ובמוח מקבלים פחות חמצן והתפקוד שלהם נפגע.
- כמות גדולה של שומן גורמת לתנגודת לאינסולין. הזכרתי את זה בסעיף על רמת הסוכר וסוכרת. התנגודת לאינסולין מאוד מתחזקת בתזונה קיטוגנית.
- השומן הרווי גורם להתרבות של חיידקי מעיים לא טובים, אשר מייצרים כל מיני רעלנים. בין היתר חומר שנקרא TMA (Trimethylamine) שהופך ל- TMAO (Trimethylamineoxide). זהו חומר שמעלה את הסיכון למחלת לב ולמוות מוקדם מהתקף לב.
האם תזונה קיטוגנית מרפאת מחלת לב וטרשת עורקים?
תזונה קיטוגנית אינה מרפאת מחלת לב וטרשת עורקים. נהפוך הוא. ראינו שבתזונה קיטוגנית הכמות הגדולה של השומן ובמיוחד שומן רווי מהחיות, גורם ליצירת פלאק וטרשת עורקים!
אז תזונה קיטוגנית לא רק שאינה מרפאת מחלת לב וטרשת עורקים, אלא שהיא מעלה את הסיכון למחלת לב ולמוות מוקדם ממחלת לב.
האם יש תזונה שהוכחה כמרפאת מחלת לב וטרשת עורקים?!
האם יש תזונה שהראו שיכולה למנוע מחלת לב וטרשת עורקים ואפילו לרפא מצבים אלה?
התשובה היא שכן.
יש תזונה כזו ויש מחקרים שמוכיחים מניעה וריפוי של טרשת עורקים למחלת לב!!
ומהי התזונה הזו?
תזונה מלאה מהצומח, ללא שום שמן נוזלי וממועטת שומן (כלומר שפחות מ- 10% מהקלוריות מגיעות משומן, ורק שומן מהצומח ממזון מלא מהצומח).
למעשה, הדברים האלה ידועים כבר הרבה שנים!
כבר ב- 1951 פרסם ד"ר לסטר מוריסון (Dr. Lester Morison) מחקר בו הוא הראה ריפוי של מחלת לב וטרשת עורקים באמצעות תזונה מבוססת פחמימות מלאות מהצומח ונטולת שמן (ללא שמנים נוזליים, וללא מזונות עתירי שומן כמו אגוזים, שקדים, זרעים למיניהם, ואבוקדו).
ויותר לאחרונה שני רופאים חשובים הראו ריפוי של מחלת לב וטרשת עורקים על ידי אותה תזונה. גם ד"ר קלדוול אסלסטין (Dr. Caldwell Essellstin) וגם ד"ר דין אורניש (Dr. Dean Ornish) הוכיחו זאת בכמה מחקרים.
- לצפייה בסרטון שלי על סיפור הריפוי המופלא של אל שמידט בגיל 80 ממחלת לב מתקדמת לחצו כאן.
אגב, אותה תזונה – תזונה מלאה מהצומח ממועטת שומן – מרפאת גם סוכרת סוג 2 ועוד מחלות רבות אחרות.
אם כך, תזונה קיטוגנית מעלה את הסיכון למחלת לב וטרשת עורקים, ובעוד שהתזונה ההפוכה, תזונה מלאה מהצומח ממועטת שומן, מונעת ומרפאת טרשת עורקים ומחלת לב!
Longevity או Early Death?? אריכות חיים בריאה או מוות מוקדם??
האם תזונה קיטוגנית תורמת ומעלה את הסיכוי לאריכות חיים בבריאות טובה?
המחקרים הגדולים שנעשו מראים שלא.
ההיפך.
המחקרים מראים באופן חד משמעי שתזונה קיטוגנית ותזונה עתירת שומן גורמת לעליה משמעותית בסיכון למוות מוקדם מכל סוגי המחלות!
אחד המחקרים הגדולים האלה שנעשו בנושא פורסם לפני כשנתיים, ב- 2023 בג'ורנל Journal of Internal Medicine. המחקר עקב אחרי 371,159 אנשים בגילאים בין 50-71 לאורך 23 שנים! בתקופת המחקר היו 165,698 מקרי מוות.
המחקר הראה שלאנשים שאכלו תזונה עתירת שומן וממועטת פחמימות היו 34% יותר מקרי מוות מאשר לאנשים שאכלו תזונה מבוססת על פחמימות מלאות מהצומח וממועטת שומן.
34% יותר מקרי מוות!!
ד"ר ג'וסף מרקולה (Dr. Josef Mercola), רופא מפורסם שבמשך שנים ממליץ על תזונה קיטוגנית ואף כתב ספר רב מכר על התזונה הקיטוגנית, החליט לפני כשנתיים להפסיק להימנע מפחמימות ועבר לאכול תזונה שעשירה בפחמימות מהצומח ופירות וממעוטת שומן, בין היתר לאור תוצאות המחקר הנ"ל.
מרקולה מסביר שהבין שהגוף חייב סוכר ופחמימות וזה נחוץ לצורך בריאות ואריכות חיים בריאה. הוא אומר שהתזונה הקיטוגנית אינה תומכת בבריאות לטווח הארוך ובאריכות חיים בבריאות טובה. הוא אומר שהבין שהוא טעה.
ויש עוד מחקרים גדולים שמראים תוצאות דומות.
תזונה קיטוגנית (ובכלל תזונה עתירת שומן) לא רק שאינה מאריכת חיים ותורמת לבריאות בטווח הארוך, אלא להיפך – היא מעלה את הסיכון למוות מוקדם בעשרות אחוזים!!
מהי התזונה שיוצרת ריפוי ובריאות ואריכות חיים בריאים?
יש תזונה אחת שמסייעת למנוע את כל המחלות הכרוניות כולל טרשת עורקים, ואשר אף תומכת בריפוי של כל המחלות האלה.
תזונה אחת לכל המחלות.
כי זו התזונה שאנחנו אמורים לאכול.
ויש רופאים בארצות הברית, כיום הרבה רופאים, שמרפאים את כל סוגי המחלות הכרוניות באמצעות התזונה האחת הזו.
הזכרתי את ד"ר קלדוול אסלסטין שהוכיח שניתן לרפא טרשת עורקים ולנקות פלאק בכלי הדם עם התזונה הזו.
והזכרתי גם את ד"ר דין אורניש שבמחקרים שלו הראה שהתזונה הזו תומכת בריפוי של הרבה סוגי מחלות, כולל סרטן.
ויש את ד"ר ג'והן מקדוגל שעזר למאות אלפים לרפא את כל סוגי המחלות.
ויש את ד"ר ניל ברנרד שהקים את הועדה לרפואה אחראית ומרפא אף הוא מכל סוגי המחלות.
ויש עוד הרבה…
וכולם ממליצים על אותה תזונה.
תזונה אחת שמונעת ומרפאת את כל המחלות הכרוניות וגם סרטן.
ומהי אותה תזונה?
תזונה מלאה מהצומח, מבוססת על פחמימות מלאות מהצומח.
ללא שום שמן.
ללא מזונות עתירי שומן (או ממש ממש מעט) כמו אבוקדו, אגוזים, שקדים, וזרעים למיניהם.
ללא שום דבר מהחי, מחיות.
וללא (או ממש ממש מעט) מלח.
וזו תזונה שמונעת ותומכת בריפוי של כל סוגי המחלות הכרוניות.
זו התזונה שאוכלים במקומות בעולם בהם האנשים חיים בבריאות טובה עד גילאים של מאה ויותר.
זו התזונה שתעזור לכם למנוע מחלות ולרפא מחלות קיימות.
- לקריאת המאמר שלי "תזונה אחת לכולם?!" לחצו כאן.
- לקריאת המאמר שלי על התזונה שיוצרת ריפוי ובריאות מתמשכים לחצו כאן.
סיכום.
תזונה קיטוגנית היא תזונה בה כמעט ולא אוכלים מזון שיש בו פחמימה, כלומר את כל המזונות מהצומח, ורוב הקלוריות מגיעות משומנים ומחלבונים. על יד כך מאלצים את הגוף לעבור למסלול המטבולי של פירוק שומנים לגופי קיטו במקום פירוק פחמימות לסוכרים שזה המסלול הטבעי והמועדף על הגוף.
לתזונה הקיטוגנית יש הרבה סיכונים ובעיות: תנגודת לאינסולין שמחריפה מאוד, היווצרות פלאק וטרשת עורקים, חיידקי מעיים שליליים שמייצרים רעלנים, היחלשות העצמות וסיכון מוגבר לאוסטאופורזיס, רמת כולסטרול גבוהה מאוד, רמת קורטיזול (הורמון לחץ) גבוהה, ירידה במסת השרירים, עליה בכמות השומן הבטני, עייפות ותחושת חולשה (ולכן הסתמכות מוגברת על קפה וקפאין), ועוד ועוד…
מחקרים גדולים מראים שבתזונה קיטוגנית, כמו גם בתזונה עתירת שומן וממועטת פחמימות, הסיכון למוות מוקדם גדל בכ- 30%!
לעומת זאת, התזונה ההפוכה – תזונה מלאה מהצומח המבוססת על פחמימות מלאות מהצומח וממועטת שומן – הינה תזונה שהוכחה כמונעת את כל סוגי המחלות הכרוניות, ומסייעת בריפוי של רבות מהן, כולל מחלת לב וטרשת עורקים גם במצבים מתקדמים.
לאחר קריאת המאמר אתם מבינים יותר לעומק מה באמת קורה בגוף בתזונה הקיטוגנית, ומדוע זו תזונה כל כך לא בריאה, גם בטווח הקצר ועוד יותר בטווח הארוך.
התזונה שאנחנו בוחרים לאכול משפיעה לא רק על הבריאות הגופנית ועל אריכות החיים, אלא גם על הבריאות הנפשית והרגשית. תזונה מלאה מהצומח ממועטת שומן קשורה לרווחה נפשית וסיכון מופחת לדיכאון וחרדה.
אני מקווה שהמאמר יעזור לכם לקבל החלטות מושכלות ונכונות יותר בבחירות התזונתיות שלכם.
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:
- למאמר המסכם שלי על עקרונות הריפוי העצמי לחצו כאן (:
- למאמר שלי על תזונת פליאו/האדם הקדמון: טוב לנו או לא? לחצו כאן (:
- לקריאת המאמר שלי על אפיגנטיקה: להיות חופשי מהסיפור הגנטי שלנו לחצו כאן (:
- לקריאת המאמר שלי על כיצד ניתן לרפא מחלת גאוט לחצו כאן (:
ואני כמובן תמיד כאן לכל מי שזקוק לסיוע והכוונה…
ובנוסף, תזכרו לנשום עמוק,
לראות את הטוב שיש לכם בחיים,
ולחייך הרבה…
באהבה,
תומר (:
* * * * *
- לפרטים על סדנת ההיפנוזה העצמית האינטרנטית שלי לחצו כאן (:
- לקורס האינטרנטי שלי "לרפא את השינה!" לחצו כאן (:
מאמר מעולה. בדיוק נתקלתי בראיון עם ממליץ קטוגני. המאמר ענה לי השאלות וחיזק את הדרך. תודה
צבי היקר והאהוב!
תודה תודה!!
שמח מאוד לשמוע (:
בשמחה ובאהבה ❤❤❤
שלום.
היה לי קשה לעבור על כל עבודת המחקר שלך תזונה קיטוגנית. המאמר מתאים למטפלים.
ואני רק מטופל שמתמודד עם בעיות שינה ועייפות קשה.
בשורה תחתונה מה אני צריך ללמוד מעבודת המחקר שלך?
בברכה
איציק
איציק היקר והאהוב!
בשמחה ובאהבה!
דווקא אני מסביר את הדברים באופן מאוד נגיש וברור לכולם… (:
בשורה התחתונה תזונה קיטוגנית אינה בריאה כלל וכלל, גורמת לרמה גבוה של הורמון הלחץ קורטיזול, ועקב כך לאובדן מסת שריר ולעליה בשומן הבטני. וגם לעליה ברמת הכולסטרול. ועוד בעיות.
תזונה קיטוגנית וגם תזונה עתירת שומן נמצאה כמעלה את הסיכון למוות מוקדם מכל הסוגים.
התזונה ההפוכה: תזונה מלאה מהצומח המבוססת על פחמימות מלאות מהצומח וממועטת שומנים היא תזונה למפחיתה את הסיכון לכל סוגי המחלות ותורמת לחיים ארוכים ובריאים.
אתה יכול לשמוע הרצאה שלי על התזונה שיוצרת ריפוי ובריאות מתמשכים כאן.
❤❤❤